Beklijvende beelden tonen moment waarop terrorist soldate vastgrijpt tijdens verijdelde aanslag Parijse luchthaven

Bron © la libre, dailymail

Foto: ??

Er zijn beelden opgedoken van de verijdelde aanslag afgelopen weekend in de luchthaven van Orly, nabij Parijs. Op de beelden is te zien hoe een (vermoedelijke) terrorist een vrouwelijke soldaat langs achter aanvalt en probeert haar wapen te grijpen.

Ziyed Ben Belgacem, een 39-jarige Fransman, beschoot zaterdagochtend eerst een agent tijdens een verkeerscontrole. Een kleine twee uur later viel hij de gewapende soldate aan op de luchthaven Parijs-Orly. “Armen in de lucht, ik ben hier om te sterven voor Allah. Er gaan zeker doden vallen”, riep de dader. Waarna hij werd doodgeschoten. Van dat incident in de luchthaven zijn nu beelden opgedoken. De beelden zijn afkomstig van een beveiligingscamera.

Beklijvende beelden tonen moment waarop terrorist soldate vastgrijpt tijdens verijdelde aanslag Parijse luchthaven

LEES OOK. Dit weten we over de man die militairen aanviel op de Parijse luchthaven

De man naderde de soldate, waarna hij een tas liet vallen en haar langs achter bij de schouders greep. Daarna probeerde hij te grijpen naar haar wapen.

De dader had de soldate een hele tijd in een wurggreep. Andere passagiers van de luchthaven wandelden een hele tijd nietsvermoedend voorbij.

Daarna is op de beelden te zien hoe andere soldaten de man en de soldate naderen. Uiteindelijk wordt Belgacem neergeschoten door een van de andere soldaten. Hij stierf niet veel later aan zijn verwondingen.

Alcohol en drugs in het bloed

Belgacem was gekend bij het Franse gerecht. Van maart tot november zat hij in de cel. Speurders zijn intussen op zoek naar de motieven van de man. Was de verkeerscontrole zaterdagochtend, waarbij Belgacem een eerste keer geschoten had, de trigger? Een agent werd rond 6:55 beschoten in Stains, ten noorden van Parijs, nadat hij om de identiteitspapieren van de man vroeg tijdens een verkeerscontrole. Belgacem overhandigde zijn papieren, maar trok meteen daarna zijn geweer. Hij richtte zijn wapen op de agenten en raakte daarbij één agent in het gezicht. De autopsie achteraf toonde aan dat de man cocaïne en cannabis in zijn bloed had, bovendien bleek ook dat hij dubbel zoveel alcohol in zijn bloed had dan de toegestane waarde.

Mogelijk schoot Belgacem en vluchtte hij weg omdat hij schrik had weer in de gevangenis te belanden, aangezien hij alcohol en drugs had genomen. “Het lijkt eerder op een op drift geraakte crimineel die een islamitisch tintje heeft, in plaats van dat de man deel uitmaakte van een georganiseerde groepering”, zegt een bron dichtbij het onderzoek. Al leunt de werkwijze en de keuze van het doelwit wel dicht aan bij wat in jihadistische propaganda van terreurgroepen als ISIS wordt verspreid. De aanval werd evenwel nog niet opgeëist door een terreurgroep. De speurders gaan momenteel uit van een geïsoleerde daad.

Bij huiszoekingen in de woning van Belgacem werden nadien geen verdachte dingen gevonden. De computer van de man wordt momenteel nog onderzocht.

“Het incident van zaterdag lijkt een explosieve mix geweest te zijn van alcohol, drugs, religie en wanhoop”, klinkt het nog bij de bron.

Door lbo