Hier mag (voorlopig) geen hotel komen, en daar is een goede reden voor

De site ligt er verloederd bij, dus wil het gemeentebestuur er na de zomer voorlopig speeltoestellen installeren. Foto: jve

Knokke-Heist -

De plannen van het gemeentebestuur om een hotel te bouwen op site De Raan, gaan voorlopig niet door. De Raad van State gaf enkele buurtbewoners gelijk. Maar als het van het bestuur afhangt, komt het hotel er toch. “Uitstel is geen afstel”, zegt schepen Kris Demeyere (GBL).

De plannen van de meerderheid om een hotel of appartementsgebouw te bouwen op de site van het voormalige openluchtzwembad De Raan krijgen een flinke knauw. Drie buurtbewoners die naar de Raad van State trokken om het project tegen te houden, haalden daar hun gelijk. Zij werden gesteund door buurtcomité De Raan, dat 342 leden telt.

Omdat De Raan een van de zogenaamde ‘open vensters’ naar het strand is, is het plan om op die plaats een hotel te bouwen volgens de Raad van State een manifeste inbreuk op het gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan van 2004. De Raan werd vervolgens niet weerhouden in het Ruimtelijk Uitvoeringsplan Zeedijk Heist van 2014 en dat leidt ertoe dat de tegenstanders van het project minstens enkele jaren tijd kopen.

Bij het buurtcomité, dat zich liever op de achtergrond houdt, wordt de uitspraak nuchter en ingetogen onthaald. Bij oppositiepartijen Groen en N-VA willen ze wel reageren op de uitspraak. “We wensen het buurtcomité te feliciteren”, reageert Luc Lierman (Groen). “Het plan om daar een hotel te bouwen getuigt niet van een visie op lange termijn en was esthetisch niet verantwoord. Wij hopen sowieso op een andere invulling van de site.”

Door Junior Verbeeke
    VOOR ABONNEES