Verkeersslachtoffer mee verantwoordelijk voor eigen dood door sleutels af te geven

  • De auto van Niels belandde tegen een elektriciteitspaal. Niels zat niet achter het stuur, maar kwam toch om het leven.
Wervik -

De politierechter in Ieper heeft geoordeeld dat Niels Forrest (23) uit Kruiseke voor de helft verantwoordelijk is aan het ongeval waarbij hij het leven liet. “Hij heeft bewust een risico genomen door zijn sleutels af te geven aan iemand, waarvan hij wist dat die maar een voorlopig rijbewijs had.”

Het was gisteren een harde noot om kraken voor de nabestaanden van Niels Forrest (23) uit Kruiseke bij Wervik in de politierechtbank. De rechter oordeelde namelijk dat het dodelijke slachtoffer op 18 mei 2015 nooit zijn sleutels hadden mogen afgeven aan Jordy K. die door de politierechter al werd veroordeeld tot een celstraf van 12 maanden met uitstel, een boete van 1.200 euro en een rijverbod van twee jaar, waarvan de helft effectief voor het ongeval. De auto van Forrest belandde in de Doornkapellestraat in Kruiseke tegen een elektriciteitspaal, Forrest was op slag dood.

Niet eenmalig

“Hij heeft bewust een risico genomen door zijn sleutel af te geven aan iemand waarvan hij zeker wist dat die slechts over een voorlopig rijbewijs beschikte. Dat was trouwens niet eenmalig. Hij had al zeker vijftien à twintig keer zijn sleutels afgegeven. Hij werd daarvoor niet gemanipuleerd door zijn vrienden. Uit verklaringen blijkt duidelijk dat hij zelf van snelheid hield en daarom zijn vrienden vroeg om te rijden. Dat hij beïnvloedbaar was en tot de vriendengroep wilde horen, schakelde ook zijn vrije wil helemaal niet uit. Niels kon zelfstandig beslissingen nemen. Hij heeft het risico aanvaard”, las politierechter Christiaan Voet het vonnis voor.

Door Tommy Huyghebaert