Nainggolan: "Ik weet niet wat ik verkeerd doe en schaam me niet omdat ik rook"

Foto: Isosport

Radja Nainggolan is terug van weggeweest bij de Rode Duivels. Na zijn knalprestaties van de voorbije maanden kon bondscoach Roberto Martinez haast niet anders dan de hanenkam weer bij de nationale elf halen. Nochtans werd de middenvelder in november niet geselecteerd. “Dat was pijnlijk voor me”, vertelde hij maandagavond.

Nadat hij verrassend ontbrak uit de laatste selectie van de Rode Duivels, tekende Radja Nainggolan maandag weer present op het trainingscenter van Tubeke. “Ach, terugknokken is zowat het verhaal van mijn carrière”, reageerde hij laconiek. “Ik ben heel laag begonnen, bij onbekende teams. Ook bij AS Roma was ik blijkbaar nog steeds onbekend, want ik mocht niet mee naar het WK”, deelde de Antwerpenaar een prikje uit richting toenmalig bondscoach Marc Wilmots. “Dat ik na een vrij goed EK toch niet meer geselecteerd werd, was pijnlijk voor me. Maar nu wil ik gewoon focussen op de nieuwe kans die ik gekregen heb.”

Nog niet gepraat met Martinez

Nainggolan zegt zelf echter geen idee te hebben van het hoe en waarom hij in november uit de selectie gelaten werd. “Of er een probleem is? Ik weet niet wat ik verkeerd doe. Ik denk dat ik een goeie band heb met iedereen in de groep. Ik heb er ook nog niet over gepraat met de bondscoach. De trainer is nog altijd de baas. Hij maakt zijn eigen keuzes, de speler moet ja knikken en zijn keuzes accepteren. Zoals ik al zei: ik ben er terug bij en wil niet te veel over die dingen praten. Anders blijven we er maar over bezig. Wat belangrijk is, is dat ik weer een kans heb speelminuten te maken. Van alles spelen naar niets spelen, was een grote stap voor mij.”

Nainggolan:
Foto: Photo News

“Ik heb er wel mee in m’n hoofd gezeten, dat ik me steeds weer moet bewijzen. Je blijft eraan denken. Gelukkig ben ik naast het voetbal nog met andere dingen bezig. Daar kan ik me ook nog op focussen. Zo kunnen de grootste teleurstellingen soms de kleinste worden. Maar altijd opnieuw beginnen is niet makkelijk.”

"Ik schaam me niet omdat ik rook"

Ook kwam Nainggolan nog eens terug op zijn rookgedrag. Sinds zijn kwalijke gewoonte bekend raakte op het EK, komt hij er openlijk voor uit. Ook al weet hij dat dat niet het goede voorbeeld is voor (zijn) kinderen.

"Ik heb me er nooit voor verstopt", nam de middenvelder geen blad voor de mond voor de camera van de VRT. "Ik weet het, ik heb zelf ook kinderen en ik moet het goede voorbeeld geven... Maar voor mij is het altijd belangrijk geweest dat de  mensen hun beoordeling geven over wat iemand op het veld doet,  voor wat zijn job is. En ik ben voetballer, dat is wat ik moet doen en dat is waar ik van hou. Ik verstop mij niet. (lachje) Het is nu toch al uitgekomen, ik kan het niet meer blijven negeren. Ik schaam mij er niet voor."

Nainggolan relativeert eigen cijfers

Opvallend: met 12 doelpunten dit seizoen, waarvan 9 in de Serie A, scheert Nainggolan hoge toppen. Zelf relativeert hij die cijfers echter. “Voetbal bestaat alleen maar uit statistieken. Als een speler scoort, is hij altijd de beste op het veld. Maar ook de rest speelt goed, want het is dankzij hen dat je kan scoren. Ook bij Cagliari was ik al goed, al scoorde ik daar wel minder. In een betere ploeg spelen biedt wel het voordeel dat je ook betere resultaten kan neerzetten.”

De vraag is waar Nainggolan dan wel zou kunnen worden uitgespeeld in de 3-4-3 die Martinez heeft neergepoot. Bij Roma speelt hij immers hoger op het veld, vlak achter de spitsen. “Bij Roma spelen we op een andere manier, dat is waar. Voor mij is spelen echter het belangrijkste, we zien wel op welke positie. Ik blijf nog steeds een middenvelder. Bij Roma ben ik de eerste die druk zet, dat ligt me wel.”

In het tussenseizoen werd Nainggolan een tijdlang in verband gebracht met een transfer naar Chelsea. De middenvelder bleef echter in de Italiaanse hoofdstad en ligt er nog tot medio 2020 onder contract. "Ik zit goed bij Roma: het is een mooie stad, het weer is vaak goed en mijn familie voelt zich er gelukkig. Soms moet je niet kiezen voor het geld, maar wel voor de levenskwaliteit die je ergens kan hebben. Bovendien zou ik in Engeland weer helemaal vanaf nul moeten herbeginnen. China? Daar denk ik momenteel niet aan, maar ik zeg ook niet op voorhand 'neen'. Dat moet je op het moment zelf zien."

Door dvd, wic
  • SPORT VOOR ABONNEES
    Meest recent