Langverwachte kroongetuige van dodelijk ongeval stuurt zijn kat

Jos Leuckx was met zijn bromfiets op weg naar huis toen hij werd aangereden door een bestelwagen. Foto: ssj

Beersel -

De nabestaanden van de in juli 2015 doodgereden Dworpenaar Jos Leuckx, wachten nog altijd op antwoorden over het fatale ongeval. De kroongetuige die klaarheid zou moeten scheppen, stuurde zijn kat naar de rechtbank.

Over het dodelijke ongeval van 3 juli 2015 op de Laaklinde in de Beerselse deelgemeente Lot, waarbij de 55-jarige Jos Leuckx uit Dworp het leven liet, bestaan nog vele vragen. Vast staat dat Jos, die met zijn bromfiets op terugweg naar huis was na een bezoek aan zijn moeder in een rusthuis in Sint-Pieters-Leeuw, niets te verwijten valt.

De man - een liefhebbende echtgenoot en vader van twee kinderen en grootvader voor drie kleinkinderen - hield zich aan de geldende verkeersregels toen hij die bewuste namiddag plots werd aangereden door een bestelwagen die vanuit de tegenovergestelde richting kwam. De bestuurder van de bestelwagen, een dertiger uit Tubeke wiens werkdag er bijna opzat, verklaarde dat hij plots in de remmen moest voor een voorligger waardoor hij was uitgeweken naar links.

Zakenman

De vraag is hoever de bestuurder naar links was uitgeweken. Daarin verschillen de man zelf en de verkeersdeskundige van mening. Probleem is dat de voorligger niet geïdentificeerd kon worden, en dat de beklaagde na het ongeval zijn bestelwagen meteen verplaatste, naar eigen zeggen om het verkeer niet hinderen.

Alle hoop werd gevestigd op een bestuurder die het ongeval had zien gebeuren, en van wie de politie de naam ook kon noteren. Die persoon, een Franse zakenman uit het Brusselse, had maandag in de rechtbank moeten verschijnen om zijn versie van de feiten uit de doeken te doen. Alleen daagde hij niet op. “De politie heeft hem de dag zelf en later ook nog proberen te contacteren, maar dat lukte niet. Om hem in de rechtbank te krijgen, werd een dagvaarding gestuurd. Dat is het maximale dat wij konden doen. De rechtbank kan enkel nota nemen van het feit dat de man niet is ingegaan op het verzoek”, zegt rechter Johan Van Laethem. “Dat deze ene getuige nooit heeft gereageerd, helpt ons niet vooruit.”

Twee jaar geleden

Op enkele maanden na is het al twee jaar dat de nabestaanden van Jos wachten op antwoorden. “Voor de nabestaanden duurt het bijzonder lang. Daarom wil ik dat er een uitspraak kan komen nog voor het gerechtelijk verlof”, zei de rechter. Eind mei wordt de zaak ten gronde gepleit, en eind juni zou de uitspraak moeten vallen.

Dat de beklaagde zijn bestelwagen meteen na het ongeval heeft verplaatst, valt niet in goede aarde bij de nabestaanden. “Dat is net de basis van het probleem. Had hij de bestelwagen laten staan, was er geen discussie geweest”, zegt de advocaat van de familie. “De beklaagde heeft zelf twijfel geschept in zijn voordeel.”

Door Jelle Schepers
    VOOR ABONNEES
    Meest