Gent sluit café in rosse buurt en heeft nieuw middel om nog cafés te sluiten

Bron © BELGA

Foto: CREDIT: ID/ Lieven Van Assche

Gent -

De Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) heeft een café in de Gentse rosse buurt voor vier maanden gesloten wegens inbreuken op de drugswet. Dat is het gevolg van een nieuw samenwerkingsverband met het parket van Oost-Vlaanderen, waardoor de stad voortaan inzage krijgt in pv’s die opgesteld worden tegen bepaalde cafés.

Als er ernstige aanwijzingen zijn dat de openbare veiligheid in het gedrang komt, of er zijn drugsfeiten, kan kan de burgemeester ingrijpen, zegt hij dinsdag in De Gentenaar. Op die manier heeft Termont nog vier andere cafés én één goktent in het vizier, al is het niet duidelijk waar die gesitueerd zijn. In elk geval is café Spring’s in de Zuidstationstraat sinds eind februari gesloten.

Zuidbuurt Gent vzw, een buurtcomité actief in de rosse buurt, zegt dat op een overleg vorige week toegelicht werd dat vier bars gesloten werden na inbreuken op een twee jaar oude stedenbouwkundige verordening, die bijkomende eisen oplegde rond veiligheid, hygiëne en gezondheid. Het gaat om bars in de Pieter Vanderdoncktdoorgang, de Belgradostraat en de Brabantdam. Maar tegelijk lopen er ook gerechtelijke procedures om de sluiting af te dwingen.

Voorts zijn van de vier camera’s, die in november 2015 in gebruik genomen werden, in het eerste werkingsjaar 140 keer beelden gebruikt. Dat gebeurde telkens na oproepen aan de 101 wegens openbare dronkenschap, diefstal, ongevallen of drugs, verduidelijkt de politie.

Het aantal gasboetes voor overtredingen op de kledijvoorschriften en het verbod op aandacht trekken achter de vitrine, zijn vorig jaar gehalveerd ten opzichte van 2015. “Heel bizar, wij als buurtbewoners passeren meerdere keren per dag langs de vitrines en stellen herhaaldelijk overtredingen op deze twee regels vast”, zegt het buurcomité. “Ofwel kijkt de politie niet goed, ofwel zijn de gezichten van de politiemensen bekend bij de meisjes en gedragen ze zich drie minuten tot de politie voorbij is.” Zuidbuurt vzw blijft erbij dat een verhuis naar een ‘eroscenter’ “de enige oplossing is om de rust te doen terugkeren naar deze woonbuurt”.

AANGERADEN