Zo begon ‘Expeditie Robinson’: een verhaal van een voedselobsessie, Dimitri Vegas and Like Mike en een gehavende presentator

Foto: *

Tien jaar na het einde van ‘Big Brother’ is realitytelevisie allesbehalve verleden tijd. Denk maar aan ‘Temptation Island’ en ‘De Mol’. Het Nieuwsblad vroeg zich af hoe het nog zou zijn met de deelnemers die kleur gaven aan de eerste programma’s in het genre. Vandaag: ‘Expeditie Robinson’.

LEES OOK. Hoe een ideetje aan de toog een hype werd: “Mijn topmoment van ‘Peking Express’? Dat ene drolletje”

Sribuat. Een klein, onbewoond eilandje ten oosten van Maleisië. Geen kat die er zeventien jaar geleden al van gehoord had toen een groepje Vlamingen en Nederlanders er gedropt werd voor de nieuwste hype in realityland: ‘Expeditie Robinson’. Zestien kandidaten werden 47 dagen lang aan hun lot overgelaten: ze moesten niet alleen zelf op zoek naar voedsel, maar tegelijk ook een resem proeven afleggen en vermijden dat ze weggestemd werden op de eilandraad. De ultieme overlever onder hen zou naar huis gaan met 50.000 euro.

De allereerste intro:

Schrammen op het gezicht

“Het leek misschien alsof het maar een spel was, maar er werd hoog ingezet, veel risico’s genomen”, zegt Désiré Naessens, de broer van Pascale Naessens die samen met wijlen Ernst-Paul Hasselbach de presentatie van de eerste twee seizoenen van ‘Expeditie Robinson’ voor zijn rekening nam. “Ook door de presentatoren, hoor. Zo ben ik op de boottocht naar het eiland hard gevallen op mijn schouder. De eerste vier dagen moest ik presenteren met mijn arm in een verband en schrammen op mijn gezicht. Al stond dat eigenlijk wel stoer, niet?”

Zo begon ‘Expeditie Robinson’: een verhaal van een voedselobsessie, Dimitri Vegas and Like Mike en een gehavende presentator
Desiré Naessens als (gehavende) presentator van ‘Expeditie Robinson’ (links) en Desiré Naessens nu, zeventien jaar later. Foto: if

Na twee seizoenen ‘Expeditie Robinson’ (daarna werd hij vervangen door Roos Van Acker) zou Naessens nog jaren televisie maken, onder meer samen met zijn schoonbroer Paul Jambers. Daarnaast presenteerde hij onder meer ook nog ‘Stressvakantie’. Ondertussen heeft hij een eigen communicatiebureau en bouwt hij websites (met een nadruk op fotografie en bewegend beeld).

Toch denkt hij nog vaak terug aan zijn tijd op het eiland. “De symboliek van het avontuur is ook in het dagelijkse leven nooit veraf. Hoe saai zou het niet zijn als je alles in het leven zou kunnen becijferen? Als mensen gaan skiën houdt dat ook meer risico’s in dan normaal, maar toch hebben sommige mensen dat nodig. Ik snap dat. Ik hou van berekende risico’s en Expeditie Robinson was er zo één van. De ervaring heeft me sterker gemaakt, meer opgewassen tegen de uitdagingen die later zouden volgen.”

LEES OOK. Zo begon ‘Mijn Restaurant!’: weinig slaap, veel sms’en en een te vroeg uitgelekte winnaar

Dimitri Vegas and Like Mike

Ook het leven van kandidaat Tommy Vuylsteke werd overhoop gegooid door ‘Expeditie Robinson’. De toen 20-jarige student communicatie hield het 44 dagen vol op het eiland en werd als laatste voor de grote finale weggestemd. “Nooit gedacht dat ik het als jonge gast zo lang zou uithouden”, zegt de intussen 37-jarige Wilrijkenaar. “Maar toen ik op het eiland aankwam en al die camera’s zag: in de lucht, op de grond, onder water... wist ik het meteen. Dat wilde ik ook doen. En dat is me gelukt, want ondertussen heb ik een bedrijfje (Blue Motion Pictures, nvdr.) dat zich specialiseert in zot camerawerk.”

Vuylsteke heeft onder meer enkele jaren Belgiës bekendste dj-duo Dimitri Vegas and Like Mike mogen volgen met zijn camera en richt zich nu meer op onderwatercamerawerk. “Ik mag de wereld rondreizen om tussen de haaien te zwemmen, om in koralen te duiken... en ik word er nog voor betaald ook. Fantastisch toch?”

12 kilo eraf, 24 erbij

Hoewel hij zijn huidige carrière deels te danken heeft aan ‘Expeditie Robinson’ herinnert Tommy zich ook de beproeving van zijn deelname. “Ik deed in die tijd aan judo, ik trainde daar heel vaak voor. Ik moest vaak enorme inspanningen leveren om net genoeg af te vallen om op competitiegewicht te raken. Maar op dat eiland vlogen de kilo’s eraf. In enkele weken tijd ging ik van 70 naar 58 kilo. Ongelooflijk. Toen ik weer thuiskwam was ik echt geobsedeerd door voedsel. Eten, eten en nog eens eten. Na drie weken woog ik alweer 82 kilo. Gelukkig ben ik die nadien opnieuw kwijtgeraakt.”

Zo begon ‘Expeditie Robinson’: een verhaal van een voedselobsessie, Dimitri Vegas and Like Mike en een gehavende presentator
Tommy Vuylsteke tijdens zijn deelname aan ‘Expeditie Robinson’ in 2000 (links) en Tommy Vuylsteke nu als (onderwater)cameraman. Foto: if

De proef met het vuur

Wat hem altijd zal bijblijven? “De proef met het vuur”, aldus Vuylsteke. “We moesten zo snel mogelijk een vuur laten branden en een touw helemaal doorbranden. Ik heb die proef gewonnen en als prijs kreeg ik een satellietverbinding met het thuisfront. Ik was enorm teleurgesteld toen het gesprek met mijn broer al na een paar minuten werd onderbroken, tot ik mijn broer plots aan de andere kant van het eiland zag wandelen. Een erg emotioneel moment. Maar ik ben pas echt gekraakt toen ik later in het spel - na zes weken op het eiland - mijn moeder kreeg te zien in een videoboodschap. Op zo’n moment besef je pas hoeveel je familie voor je betekent.”

“Vriendinnen voor het leven”

Uiteindelijk ging de overwinning naar de Nederlandse Karin Lindenhovius. Zij won de 50.000 euro, die ze deelde met de Vlaamse runner-up Eva Willems. “Vriendinnen voor het leven”, noemden ze elkaar na hun avontuur. ‘Expeditie Robinson’ was van 2000 tot 2012 op de Belgische tv te zien. Na vijf seizoenen op het toenmalige VT4 nam KanaalTwee (later 2Be) de uitzendrechten over. In Nederland gaat het programma na zeventien seizoenen nog altijd door.

LEES OOK. Een Mol-baby en een legendarisch notitieboekje dat stof ligt te vergaren: zo gaat het intussen met de kandidaten van de allereerste Mol

Door mtm