Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken: “Ik wilde de job niet, maar ik moest van mijn vrouw”

© EPA

“Ik wilde deze job niet, ik heb hier niet om gevraagd.” Dat heeft Rex Tillerson (64), de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, gezegd in een interview. “De enige reden waarom ik minister geworden ben, is omdat mijn vrouw zei dat ik het moest doen.”

mtm

“Ik had Donald Trump nog niet gesproken voordat hij me na zijn verrassende verkiezingsoverwinning uitnodigde in zijn Trump Tower”, zei de voormalige topman van ExxonMobil aan de Independent Journal Review.

“Ik dacht dat hij met me wilde spreken over de wereld en over mijn ervaringen als CEO van een oliebedrijf. Toen hij me op het einde van het gesprek vroeg of ik de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken wilde worden, was ik dan ook stomverbaasd. Ik heb hem toen geantwoord dat ik na een carrière van veertig jaar eigenlijk met pensioen wilde gaan. Ik zou me terugtrekken op mijn ranch en tijd maken voor mijn kleinkinderen.”

“God is niet klaar met je”

Toen Tillerson na de ontmoeting naar zijn huis in Texas terugkeerde, schudde zijn vrouw meteen met haar vinger. “Ik heb je toch gezegd dat God nog niet klaar is met je”, zei ze tegen haar man. “Mijn vrouw heeft me ervan overtuigd om het wel te doen, ze heeft me ervan overtuigd dat dit mijn lot was.”

© AFP

Inreisverbod

Al deelt niet iedereen die mening. Sinds zijn aantreden als minister krijgt Tillerson zware kritiek op zijn beleid te verwerken. Zo was hij niet op de hoogte van enkele belangrijke beslissingen die de Trump-administratie deed op buitenlands gebied. Zoals het omstreden inreisverbod voor bepaalde moslimlanden, bijvoorbeeld.

Hij kwam ook onder vuur te liggen omdat hij in de eerste weken als minister de pers meed als de pest. Zo nam hij geen journalisten mee op zijn eerste Aziëtrip, waarmee hij een decennia oude traditie doorbrak. De enige journalist die mee mocht, was de reporter van de weinig bekende, maar Republikeins getinte Independent Journal Review aan wie hij de ontboezemingen deed.

“Niet happig op de media”

Als verklaring gaf hij op dat hij kosten wilde sparen door met een kleiner vliegtuig op pad te gaan. Al gaf hij erna ook wel toe dat hij de pers zal blijven mijden “tot hij een specifieke boodschap heeft te verkondigen”.

“Ik ben er niet happig op om in de media te verschijnen”, zei hij in het interview. “Ik heb dat niet nodig. Hetgeen we doen, moet wel naar buiten raken, maar ik denk dat het alleen nuttig is om een boodschap te verspreiden als je een boodschap hebt.”

Dinsdag moest zijn departement nog een nieuwe controverse bestrijden toen opdook dat Tillerson niet van plan was om de Navo-top begin april in Brussel bij te wonen. En dat omdat hij aanwezig kon zijn in Florida, waar president Trump een eerste officiële ontmoeting zou hebben met de Chinese president Xi Jinping.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten