Waarom kruidenplantjes uit de supermarkt nooit lang overleven

© *

Basilicum of koriander nodig? Dan koop je zo'n plantje. Want dat ziet er leuk uit op je aanrecht en het is altijd handig, verse kruiden in huis. Alleen: na een week is dat plantje een zielig en dor hoopje ellende. Het goede nieuws: het ligt niet aan jou. En je kan er iets aan doen.

tib

Het ligt niet aan jouw vingers: die mogen nog zo groen zijn, veel plantjes uit de supermarkt zijn gewoon niet bedoeld om lang mee te gaan. "Alles ligt eraan waar je plantje vandaan komt", zegt Wim Lybaert, tv-maker en auteur van het boek 'Mijn Moestuin'. "Er zijn er die wel lang meegaan, maar veel plantjes zijn geforceerd gekweekt om zo snel mogelijk klaar te zijn voor verkoop. Ze groeien in ideale omstandigheden, warme serres met veel licht, en komen in een keuken in veel minder ideale omstandigheden terecht. Zo'n plantje gaat dan in shock".

"De plantjes die je koopt, zijn altijd heel dicht op elkaar gezaaid, want die moeten er op hun best uitzien voor verkoop. Maar hun wortels vinden geen voeding meer, want de grond is al helemaal uitgeput op het moment dat je ze koopt. Als je bijvoorbeeld een plantje bladpeterselie hebt, kan je dat best in vier of acht verdelen en die delen zo'n tien tot vijftien centimeter uit elkaar in volle grond in de tuin zetten. De eerste twee à drie dagen zal die peterselie er wat slap uitzien, maar daarna komen de plantjes recht en krijg je mooie bossen bladpeterselie, waarmee je een hele zomer toekomt. Met bieslook en koriander lukt dat ook bijna altijd, basilicum is wat moeilijker omdat die niet goed tegen kou kan. Als je geen tuin hebt, kom je al een heel eind met de plantjes in een grotere pot te verpotten. Zet ze niet om het aanrecht, maar geef ze zo veel mogelijk licht.En zoals voor andere plantjes in je tuin geldt ook hier: regelmatig voelen of de grond droog is en water geven als dat zo is."

Aangeboden door onze partners