Omstreden schoolhoofd brengt Japanse premier in nauwe schoentjes

Bron © BELGA

Shinzo Abe en zijn vrouw Akie. Foto: EPA

De Japanse premier Shinzo Abe is in nauwe schoentjes gebracht door een schandaal rond een ultranationalistisch schoolhoofd. De directeur van een bedrijf gespecialiseerd in onderwijs, Yasunori Kagoike, verklaarde donderdag dat hij een gift van een miljoen yen (rond de 8.300 euro) in een briefomslag heeft gekregen van Shinzo’s vrouw Akie. Een regeringswoordvoerder ontkende de beschuldiging.

Kagoike, hoofd van de Moritmo Gakuen-onderwijsgroep, verklaarde voor het parlement onder eed dat er “vermoedelijk” ook betrokkenheid van politici was bij de omstreden aankoop van een lap staatsgrond tegen een spotprijs voor zijn nationalistische school. De rechts-conservatieve Abe beweert dat hij en zijn vrouw Akie niets te maken hebben met de affaire. Hij en zijn vrouw hebben ook geen giften aan Kagoike gedoneerd, luidt het.

Omstreden schoolhoofd brengt Japanse premier in nauwe schoentjes
Yasunori Kagoike. Foto: AFP

Imagoschade

Door het schandaal heeft Abe aan populariteit moeten inboeten. Maar volgens de peilingen scoort hij met 56 procent naar Japanse normen nog steeds erg hoog. Ook zijn strak conservatieve vrouwelijke minister van Defensie Tomomi Inada geraakt ondertussen betrokken in de maalstroom van het schandaal. De vroegere advocate had in het parlement ontkend dat ze Kagoike ooit voor de rechtbank had verdedigd. Later moest ze haar uitspraken corrigeren.

Verering van de keizer

De scholengroep Moritomo Gakuen baat in de westelijke provincie Osaka een nationalistisch georiënteerde kleuterschool uit, waar de kleintjes onder andere een keizerlijk edict uit de negentiende eeuw moesten leren, dat voor militaire scholing en verering van de keizer voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt.

Op het nieuwe terrein liet Kagoike een basisschool bouwen. Die moet in april de deuren openen, met de vrouw van Abe als eredirectrice. Nadat het schandaal in een stroomversnelling geraakte, verbrak Akie al haar relaties met de school. Kagoike trok zijn aanvraag bij de autoriteiten voor de schoolopening inmiddels in. Bovendien wil hij uit het bestuur van de scholengroep stappen.

Kagoike is lid van de Nippon Kaigi (Japanse Conferentie), een cultachtige lobbygroep met nationalistisch wereldbeeld, die een herleving van de keizerverering en patriottisch onderwijs propageren. De nationalistische organisatie onderhoudt nauwe betrekkingen met regeringsleider Abe en leden van zijn kabinet.

AANGERADEN