De spaarpot aanspreken? Vlaming doet het vooral voor onverwachte kosten

Foto: rr

Een op drie Belgen spaart niet. En wie wel spaart, die doet dat voornamelijk om onverwachte kosten te kunnen betalen. Dat verklaren 1.000 Belgen die werden bevraagd in het kader van het onderzoek ‘Sparen, of niet’ door Wikifin.be, met De Tijd/L’Echo en Radio 1/RTBF.

Een op drie Belgen heeft de voorbije maanden niet gespaard. De belangrijkste reden is het gebrek aan financiële mogelijkheden. Vooral Belgen tussen 35 en 44 jaar vormen een grote groep die niet spaart: zo’n 40% geeft aan nooit geld opzij te zetten. Van de 65-plussers spaart de helft niet.

Sparen voor het onbekende

Wie wél spaart, doet dat voornamelijk om onverwachte kosten te kunnen betalen en om een spaarreserve op te bouwen. De afgelopen twaalf maanden gaf 75% van de ondervraagden spaarcenten uit en de grootste uitgavenpost is effectief die onverwachte kosten (30%).

Een kleine aankoop financieren, zoals een reisje, een nieuwe smartphone, een uitgave voor je hobby, ... is een andere belangrijke reden om de spaarreserve aan te spreken.

Weinig opbrengst

De helft van alle spaarders heeft een eerder negatief gevoel bij zijn spaargedrag. Zo geeft een meerderheid van hen aan gefrustreerd te zijn, omdat ze eigenlijk meer willen sparen. Anderen zijn eerder gelaten: ze willen wel graag meer sparen, maar geven te veel uit. 3

30% van de niet-spaarders blijft er eerder berustend of zelfs gelaten bij. “Ik kan er niets aan doen” of “m’n spaargeld brengt toch niets op” zijn terugkerende verzuchtingen bij niet-spaarders.

Door jdb
AANGERADEN
Meest recent