Slecht nieuws voor wie allergisch is aan berkenpollen

Mensen met een pollenallergie zijn gewaarschuwd: eind deze week, begin volgende week dreigt het jaarlijkse berkenpollenseizoen opnieuw voor niesbuien, jeuk, tranende ogen en loopneuzen te zorgen.

Geert Neyt

De eerste stuifmeelkorrels van de berk werden afgelopen weekend gemeten. “Voor sommige mensen met een berkenallergie kan dat voldoende zijn om last te ondervinden maar vele patiënten zullen het pas geweten hebben als de kritische drempel van 80 stuifmeelkorrels per kubieke meter lucht is overschreden”, zegt Marijke Hendrickx, pollenspecialist van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WiV). “Als het mooie weer aanhoudt - wat de verspreiding van de stuifmeelkorrels bevordert - zal dat kritieke punt misschien al eind deze week bereikt zijn. Anders wordt het wellicht begin volgende week. Maar ook de bloei van de bomen speelt een rol: pas als de katjes matuur zijn, wordt het risico groot.”

Het berkenpollenseizoen begint normaal eind maart of begin april en houdt twee maanden aan.

Berkenallergie is de meest voorkomende bomenallergie in ons land. Wie wil, kan vanaf volgende week een app op zijn smartphone installeren die nauwgezet de verspreiding van de pollen bijhoudt. Ook op de website www.airallergy.be blijft u op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen.

Hoeveel mensen hebben een berkenallergie?

1 op 3 Belgen is allergisch. 70% van de allergische personen ondervinden hinder van de huisstofmijt. De op een na meest voorkomende allergie is die voor graspollen. Berkenallergie neemt met 15% de derde plaats in.

Stijgt het aantal berkenallergieën?

Neen. Huisstofmijtenallergie daarentegen wel, omdat onze huizen almaar meer geïsoleerd zijn en we te hygiënisch leven.

Vanaf welke leeftijd is berkenallergie merkbaar?

Vanaf 4 à 5 jaar. Berkenallergie komt soms het eerst aan het licht door een kriebel in de mond na het eten van een appel. berkenhooikoorts gaat goed samen met een allergie voor rauwe appels, kiwi, latex en soms ook peterselie.

Wanneer begint het berkenpollenseizoen?

Als de kritische drempel van 80 stuifmeelkorrels per kubieke meter lucht is overschreden. Op 10 april en 11 april werden respectievelijk 102 en 268 berkenstuifmeelkorrels gemeten. Dat betekent dat 90 procent van de mensen met een allergie symptomen zullen vertonen zoals niesbuien, jeuk, rode of tranende ogen en een verstopte of loopneus.

Hoelang duurt het berkenseizoen?

Meestal duurt het vanaf half maart tot half mei. Dit jaar begint het een maand later maar dat betekent niet dat het ook een maand langer zal aanslepen. Veel hangt af van het weer. Regen wast veel pollen uit de lucht. Droog en warm weer en wind zijn dan weer ongunstige factoren.’

Wat zijn de beste en wat de slechtste plaatsen voor berkenhooikoorts ?

In de stad is de kans groter omdat er weinig gras is, het gras vaak wordt gemaaid en er veel aangeplante berken zijn. De kust en de bergen zijn de beste streken omdat er weinig berken zijn.

Hoe kan je je beschermen tegen de hooikoorts?

- vermijd inspanningen en activiteiten in de buitenlucht

- draag een bril om contact tussen de ogen en het allergeen te voorkomen

- neem een douche en was uw haar voor u gaat slapen om zoveel mogelijk af te geraken van het allergeen

- gebruik papieren zakdoeken en gooi ze na gebruik systematisch weg

- laat uw was liever niet buiten drogen

- houd vensters dicht als u in de auto zit

- raadpleeg regelmatig de website www.airallergy.be om op de hoogte te blijven over de evolutie van het pollenseizoen

Is berkenallergie te genezen?

Ja. Een veelbelovend preventief middel dat je immuun maakt is een tablet die je een jaar lang dagelijks onder je tong laat smelten. De tablet bevat het allergeen en kweekt tolerantie. De therapie staat bekend onder de naam SCIT of SLIT en moet wel twee jaar lang consequent gevolgd worden om immuun te worden, maar blijft haar effect dan nog wel behouden tot een jaar nadat er gestopt wordt met de therapie.

Met dank aan Bart Lambrecht, allergoloog van UGent en Dirk Stubbe, medewerker van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV)

Aangeboden door onze partners

Lees ook