Samsung plant heruitgave van Galaxy Note 7

Bron © AFP/BELGA

Foto: REUTERS

De Zuid-Koreaanse technologiereus Samsung is van plan om de zwaar gecontesteerde smartphone Galaxy Note 7 opnieuw op de markt te brengen. Vorig jaar was er nog een grote terugroepactie van dat model, nadat bleek dat bij sommige toestellen de batterij kon ontploffen.

Samsung zag zich door de veiligheidsproblemen genoodzaakt om wereldwijd 2,5 miljoen toestellen terug te roepen.

Ondanks de vele problemen, en het gezichtsverlies, maakte het bedrijf maandag zijn plannen bekend om de toestellen opnieuw op de markt te brengen, als herstelde of ‘refurbished’ toestellen. Samsung benadrukt evenwel dat alle toestellen gerecycleerd zullen worden op een milieuvriendelijke wijze, in overeenstemming met de lokale autoriteiten en naargelang de lokale vraag.

Wanneer de toestellen daadwerkelijk op de markt worden gebracht, moet nog worden beslist, gaf het bedrijf mee.

Verder maakten de Zuid-Koreanen twee nieuwe manieren bekend waarop ze de toestellen zullen recycleren. Zo zijn ze van plan om de smartphone helemaal uit elkaar te halen zodat de kostbare metalen in het toestel gerecupereerd kunnen worden.

Milieugevolgen

De wijze van recyclage was een van de bezorgdheden van milieuorganisatie Greenpeace. De organisatie klaagt al geruime tijd de manier aan waarop smartphones de voorbije tien jaar zijn geproduceerd en weggegooid, met dramatische gevolgen voor het milieu. De BBC weet dat Greenpeace tevreden is met de plannen van Samsung, al hopen ze ook snel de concrete uitwerking hiervan te zien te krijgen.

Door