Leuvense studenten organiseren grootste cantus ter wereld

De vorige editie in 2014 zag er zo uit. Foto: rr

Leuven -

“Prosit corona. Prosit senior. Ad fundum!” Die traditionele zin zal meermaals weerklinken op het Ladeuzeplein in Leuven woensdagavond tijdens de grootste cantus ter wereld. De driejaarlijkse Beiaardcantus die vandaag plaatsvindt, is iets unieks. Dit jaar komen er maar liefst 4.040 gelukkige studenten samen om de longen uit hun lijf te zingen.

Zo’n cantus is een speciaal fenomeen, typisch voor een studentenstad. Studenten zingen dan samen liedjes uit een codex onder begeleiding van de universiteitsbeiaard en een live ensemble. Tegelijk drinken ze massa’s bier en proberen ze een wereldrecord te vestigen.

Leuvense studenten organiseren grootste cantus ter wereld
De vorige editie van 2014 zag er zo uit. Foto: rr

De Leuvense studentenkoepel LOKO, de organisatie achter de cantus, wil onder toeziend oog van een gerechtsdeurwaarder opnieuw een wereldrecord in de wacht slepen. Ze hopen de titel “grootste cantus ter wereld” officieel op naam van hun studentenstad te kunnen laten zetten.

“Maar” 4.040 studenten bemachtigden ticketje

Sinds de start van de ticketverkoop, enkele weken geleden, hebben 36 studentenkringen liefst 4.040 kaartjes verkocht. Dat maakt het de grootste cantus ter wereld. Toch is dat nog geen één tiende van de studentenpopulatie in Leuven die aan het evenement kunnen deelnemen. In de universiteitsstad gaan immers dit jaar 41.631 studenten naar hun colleges.

Niet alleen studenten zullen aanwezig zijn op de Beiaardcantus. Ook kandidaat-rectoren, professor Rik Torfs en professor Luc Sels, leden van het schepencollege en het bestuurscollege van de KU Leuven, UCLL en LUCA zullen aanwezig zijn.

Leuvense studenten organiseren grootste cantus ter wereld
Ook rector Rik Torfs was tijdens vorige editie van 2014 aanwezig. Foto: rr

De Beiaardcantus wordt op poten gezet door veertien organisatoren en 150 vrijwilligers. “Alles staat klaar om er een topeditie van te maken. De Beiaardcantus is een plaats voor verbondenheid van studenten. Met mijn topteam van vrijwilligers zorgen we dat alle aanwezige studenten een avond gezellig samen kunnen zingen en plezier maken,” zegt Kelly Voet, hoofdorganisator van de beiaardcantus bij LOKO.

Door say, mrra