North Carolina trekt omstreden transgenderwet in

© AP

De Amerikaanse staat North Carolina heeft zijn omstreden transgenderwet ingetrokken. Die dwong transgenders ertoe in openbare gebouwen het toilet te gebruiken dat overeenstemt met “hun gender bij geboorte in plaats van hun genderidentiteit”. Het Amerikaans ministerie van Justitie onder Barack Obama had de staat North Carolina voor de rechtbank gedaagd. De wet veroorzaakte heel wat kritiek bij LGBT-activisten en leidde tot economische boycotten in de zuidelijke staat.

De Republikeinse parlementsleden bereikten in december vorig jaar een compromis, nadat de wet in een referendum in november naar de prullenmand werd verwezen. Ze beslisten om de wet “gedeeltelijk terug te trekken”, maar verboden steden en gemeenten in de staat wel om zelf wetten inzake publieke voorzieningen of werkgelegenheid goed te keuren, en dat voor de volgende zes maanden.

De oorspronkelijke wet veroorzaakte heel wat kritiek bij LGBT-activisten en leidde tot economische boycotten in de zuidelijke staat. Ook de Amerikaanse muziekwereld bleef niet onberoerd. Sterren als Bruce Springsteen en Ringo Starr annuleerden hun optredens in North Carolina uit protest. Het bedrijf Paypal schrapte dan weer zijn uitbreidingsplannen in de staat. Ook de collegekampioenschappen werden stilgelegd.

De wet en hevige gevoerde strijd hierover is een voorbeeld van de grote verdeeldheid over maatschappelijke thema’s in de VS. Het ene kamp acht dat als discriminerend, het andere acht alle aandacht overbodig.

LEES OOK

Nu in het nieuws