Controversiële stemming in Paraguay: "25-jarige komt om bij rellen"

Bron © BELGA
Bij de rellen in Paraguay wegens een initiatief voor de herverkiezing van de president, zou de politie volgens mediaberichten een man hebben gedood. Het zou gaan om een 25-jarig lid van de oppositiepartij PLRA, aldus de kranten Última Hora en ABC Color. De agenten zouden de man in de vroege ochtend hebben doodgeschoten in de partijcentrale in de hoofdstad Asunción.

Vrijdagavond hebben woedende manifestanten het parlementsgebouw bestormd en brand gesticht. De brandweer kon het vuur snel doven. Verschillende manifestanten raakten gewond door de rubberen kogels die de agenten afvuurden. De regeringspartij ANR had in de Senaat, tijdens een niet-publieke zitting, een grondwetswijziging voorgelegd om de herverkiezing van de conservatieve president Horacio Cartes mogelijk te maken.

Het voorstel werd goedgekeurd door 25 van de 45 senatoren. Nu moet het Lagerhuis van het parlement nog instemmen met de wijziging. De stemming zou aanvankelijk zaterdagochtend plaatsvinden, maar is uitgesteld door de gespannen situatie.

Controversiële stemming in Paraguay:
Foto: EPA

De liberale voorzitter van de Senaat Roberto Acevedo was tegen het amendement, dat door regeringspartij ANR werd ingediend tijdens een sessie in een aparte kamer in het parlement die niet officieel geagendeerd stond en waarop de oppositie niet aanwezig was. Hij diende donderdag al een beroep in bij het hooggerechtshof om de stemming ongedaan te maken. En ook de oppositie noemde de stemming illegaal. “Het is een dictatoriaal voorstel van Horacio Cortes met de steun van Fernando Lugo, een bondgenoot van dit autoritair voorstel”, aldus een senator.

Controversiële stemming in Paraguay:
Foto: AFP

Voorzitter van de kamer van volksvertegenwoordigers Hugo Velázquez (ANR) heeft de zitting van zaterdag, waarin gestemd zou worden voor het voorstel, uitgesteld vanwege de hevige protesten. In de Kamer bezit ANR 44 van de 80 zetels. Indien het voorstel daar wordt goedgekeurd, moet er een nationaal referendum georganiseerd worden.

Controversiële stemming in Paraguay:
Horacio Cartes. Foto: REUTERS
AANGERADEN