Beveiligen we onze luchthaven met robots in de toekomst, of kan dat nu al?

Bron © dhnet.be

CEO Fabrice Goffin met robot Zora (links) en robot Pepper (rechts) Foto: pvw

Oostende -

Het Vlaams bedrijf ZoraBots is een wereldleider in het maken van mensachtige robots. En nu hebben ze een robot, Pepper, ontwikkeld die het werk van militairen en politieagenten op de luchthavens kan verlichten.

We horen links en rechts dat militairen en politieagenten klagen over de enorme werkdruk. “Ons leger en onze politie doen een fantastische job, maar ze zijn uitgeput”, zeggen Tommy Deblieck en Fabrice Goffin, de twee CEO’s van ZoraBots. Daarom heeft het bedrijfje besloten om hierbij een handje te helpen. “De terroristische dreiging is groter dan ooit. Pepper kan helpen bij hun missies, door toezicht te houden en het werk van het personeel te verlichten”, vervolgen de twee.

Pepper is een mensachtige robot die repetitieve taken kan uitvoeren. Ook kan ze reizigers voorzien van informatie via een tabletcomputer. De robot is uitgerust met twee camera’s, waarmee ze de omgeving in het oog kunnen houden en als ze iets onorthodox ziet gebeuren, kan ze snel de bevoegde personen waarschuwen.

“We zijn al bezig met de Nederlandse federale politie om een robot te ontwikkelen met gezichtsherkenning. Op dit moment zijn we aanwezig in de luchthaven van Amsterdam Schiphol en de luchthaven van Oostende”, zegt Tommy Deblieck. Europa spendeert miljoenen aan onderzoek naar de perfecte mix van technologie en veiligheidstroepen. Iedereen zoekt naar de beste oplossing, maar die vind je gewoon in Oostende. “De oplossing is hier te vinden in het Millennium Falcon gebouw in Oostende”, sluit Deblieck af.

Door bapl
AANGERADEN
Meest recent