"Niet nodig om vroeger naar luchthaven te komen door verscherpte grenscontroles"

De strengere controles voor EU-onderdanen die de Shengenzone verlaten of wensen te betreden, hebben vrijdagochtend nog niet tot lange wachtrijen geleid op Brussels Airport. Tussen 5 en 6 uur, een piekmoment, was het wel 20 minuten tot een uur aanschuiven.

Sinds vrijdag gelden strengere identiteitscontroles voor reizen buiten de Schengenzone: de grenspolitie in luchthavens, havens en internationale treinstations moet voortaan elke reiziger in de politionele databanken checken.

Er was gewaarschuwd voor langere wachtrijen en sommigen hadden dat blijkbaar heel letterlijk opgevat. Er werden op Brussels Airport vrijdagochtend reizigers gecontroleerd die pas 's middags een vlucht hadden. “Absoluut niet nodig”, zegt Peter De Waele van de federale politie.

Anke Fransen van Brussels Airport wijst erop dat vrijdag sowieso een drukke ochtend was voorspeld. Ook zij benadrukt dat het niet nodig is om uren vroeger te komen. “Voor niet-Shengenlanden raden we twee tot drie uur op voorhand aan. Zeker niet meer.”

Ook in het treinstation Brussel-Zuid waren er vrijdagochtend geen extra wachtrijen, bevestigen zowel de federale politie als Eurostar, dat reizigers zoals steeds de raad geeft om minstens een half uur voor vertrek in de terminal aanwezig te zijn.

Voor wie gelden de strengere controles?

Voor iedereen, ook EU-burgers, die naar een niet-Shengenbestemming reizen of terugkeren. Hun identiteit zal door de politionele databanken worden gehaald. Het gaat hier onder meer over reizen van en naar de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Afrikaanse landen en Azië.

Verandert er iets voor wie binnen de Shengenzone reist?

Neen. Voor wie binnen de Schengenzone reist, blijven de regels hetzelfde. Die zone omvat 26 landen. Het gaat om alle EU-lidstaten behalve Groot-Brittannië, Ierland, Bulgarije, Kroatië, Cyprus en Roemenië (al is het wel de bedoeling dat die laatste vier op termijn bij Schengen aansluiten). Daarnaast maken ook niet-EU-lidstaten Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein deel uit van de zone.

En wat als ik met de trein of de boot reis?

De grondigere controles gelden ook voor wie de hogesnelheidstrein naar Londen neemt en voor wie via de haven van Gent, Antwerpen, Oostende, Zeebrugge, Blankenberge en Nieuwpoort per boot de Schengenzone wil verlaten of binnenkomen.

Door tg
AANGERADEN
Meest recent