In dit Poolse dorpje werkt 1 op 5 in België

© BELGAIMAGE

Siemiatycze, u spreekt het uit als ‘Sjeemiatoesje’, is een stadje in het oosten van Polen op zo’n 150 km van Warschau. Het dorpje heeft 15.000 inwoners, waarvan er zo’n 3000 in Brussel,België werken. Het wordt in de volksmond niet voor niets ‘Klein België’ genoemd.

bapl

Hoe dit zo allemaal is gegroeid, dat weten zelfs de inwoners van Siemiatycze niet met zekerheid. Wanneer burgemeester Piotr Siniakowicz de vraag krijgt, weet hij niet goed wat zeggen. Maar dit zorgt er wel voor dat uw Poolse poetsvrouw of stukadoor van Siemiatycze komt. De inwoners van het stadje grappen dat Belgen wel moeten denken dat Siemiatycze de hoofdstad van Polen is.

Kris Van Heuckelom, slavist en Polen-kenner aan de KU Leuven legt een van de theorieën uit aan Het Laatste Nieuws. “Voor de Tweede Wereldoorlog woonden er heel veel Joden in de noordoostelijke regio van Polen. Zij hadden veel contacten met de gemeenschap Joden in Antwerpen, waar tijdens het interbellum een aantal mensen naartoe migreerden. Die contacten bleven bestaan en zo werd België op de kaart gezet in Siemiatycze.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten