Woordvoerder van Trump verontschuldigt zich voor vergelijking met Hitler

© AP

De woordvoerder van het Witte Huis Sean Spicer heeft zich dinsdag verontschuldigd voor zijn verwijzing naar Adolf Hitler tijdens de dagelijkse persbriefing. Hij stelde eerder op de dag dat “zelfs een verachtelijke figuur als Hitler nooit zo diep gezonken is om chemische wapens in te zetten” en dat Rusland daarom zijn steun aan de Syrische president Bashar al-Assad moet herzien.

“Ik wilde duidelijk een punt maken over de vreselijke acties van Assad tegen zijn eigen volk vorige week, door chemische wapens en gas te gebruiken. Ik ben in de fout gegaan door een ongepaste en ongevoelige verwijzing te gebruiken naar de Holocaust, die met niets vergeleken kan worden”, aldus Spicer tijdens een interview met CNN-nieuwsanker Wolf Blitzer. “Ik verontschuldig me daarvoor, het was een fout om dat te doen.”

LEES OOK. Pijnlijke uitschuiver van woordvoerder Witte Huis: “Zelfs Hitler gebruikte geen chemische wapens”

De woordvoerder had eerder op de dag geprobeerd om de schade te beperken door te zeggen dat hij op geen enkele wijze de gruwel van de Holocaust wilde milderen, en dat elke aanval op onschuldige mensen verwerpelijk en onvergeeflijk is. Zijn uitspraken zorgden echter meteen voor grote verontwaardiging.

Ongehoord

Het Anne Frank-centrum in New York eiste het ontslag van de woordvoerder, terwijl het American Jewish Committee het voorval op Twitter “ongehoord” noemde. En ook Nancy Pelosi, leider van de Democratische minderheid in het Huis van Afgevaardigden, eiste het ontslag van Spicer: “Terwijl de Joodse families in de VS het Pesach-feest vieren, minimaliseert de woordvoerder van het Witte Huis de horror van de Holocaust”, zei ze in een mededeling, waarin ze ook vroeg dat president Donald Trump afstand nam van de uitspraak.

Op CNN verklaarde Spicer nog dat hij zich voortaan zal focussen op Assad, zoals hij dat eerder al had moeten doen. “Ik realiseer me dat ik een fout heb gemaakt en heb op geen enkele manier voor afleiding willen zorgen voor de agenda van de president”, klonk het.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten