Problemen met de notaris en ruzie over “de daaj komt doa”, maar toch was “The Block” jarenlang een succes

Foto: rr

Tien jaar na het einde van Big Brother is realitytelevisie allesbehalve verleden tijd. Denk maar aan Temptation Island en De Mol. Het Nieuwsblad vroeg zich af hoe het nog zou zijn met de deelnemers die kleur gaven aan de eerste programma’s in het genre. Vandaag: The Block.

Het eerste seizoen van The Block werd ondertussen 13 jaar geleden uitgezonden. In de Antwerpse Kribbestraat kregen vier koppels tien weken de tijd om met een beperkt budget een loft te verbouwen. De winnaar was diegene die zo veel mogelijk winst kon boeken bij de openbare verkoop van zijn loft. Dat koppel ging naar huis met 25.000 euro en de meerwaarde die hun loft gegenereerd had bovenop de richtprijs.

In het eerste seizoen draaide die openbare verkoop echter helemaal in de soep. Zender VT4 kreeg geen toestemming om de openbare verkoop zelf te organiseren, of zelfs maar om hem te filmen. Ook was het beloofde dakterras met jacuzzi niet klaar, wat de appartementen een pak minder aantrekkelijk maakte.

Problemen met de notaris en ruzie over “de daaj komt doa”, maar toch was “The Block” jarenlang een succes
Erwin nam samen met zijn vrouw Lili deel aan het eerste seizoen van The Block, in de Antwerpse Kribbestraat. Foto: Erwin Declerck

Een positieve ervaring, ondanks alles

“Ik kijk er een beetje op terug met dubbele gevoelens”, vertelt Erwin Declerck, die samen met zijn toenmalige partner Lili deelnam aan het eerste seizoen. “Enerzijds was ik heel blij dat ik aan de eerste reeks kon meedoen, omdat iemand die meedoet aan het tweede seizoen toch meer weet wat hij kan verwachten. Dus dat was wel fijn. Ik heb er ook heel veel van geleerd. Eigenlijk beschouw ik het als een groot, leuk verhaal.”

Ook voor Hanne Troonbeeckx, die het programma samen met Hans Otten presenteerde, was het eerste seizoen heel bijzonder. “Het was mijn eerste tv-programma, ik heb toen heel veel geleerd, ook van Hans, over hoe je goede tv maakt. Maar mijn favoriete seizoen was misschien wel dat in Hoegaarden. Ik was intussen ingewerkt, had zelf minder stress, het was mooi weer, dat heeft er allemaal wel aan bijgedragen.”

“De finale in Hoegaarden was ook de eerste keer dat we een liveshow deden tijdens de finale, wat natuurlijk ook heel spannend was”, vertelt Troonbeeckx, die intussen een eigen bedrijf opzette voor influencermarketing: Buzzooka.

The Block Hoegaarden leverde natuurlijk ook een van de meest memorabele momenten van alle seizoenen op, namelijk de discussie over waar de “daaj” (deur) van Marc en Nadine nu juist moest komen.

“De daaj komt doa!” Video: YouTube

“Wat wel jammer was natuurlijk, dat was toen het probleem met VT4 een beetje, is dat we er niets aan verdiend hebben”, vertelt Erwin over zijn deelname. “We hebben tien weken keihard gewerkt aan onze appartementen en zoals het in het begin werd voorgesteld, klonk het alsof je sowieso winst zou maken als je deelnam. Uiteindelijk is er maar één koppel dat toen winst gemaakt heeft, de rest is met niets naar huis gegaan.”

Dat ene koppel was Johan en Ellen. Zij wisten bij de verkoop van hun appartement een meerwaarde van 10.199 euro te halen bovenop de richtprijs van 205.000 euro. Zij gingen dus naar huis met iets meer dan 35.000 euro terwijl de andere deelnemers er niets aan overhielden. Dat werd in latere seizoenen goedgemaakt met een reisje bij wijze van troostprijs.

Problemen met de notaris en ruzie over “de daaj komt doa”, maar toch was “The Block” jarenlang een succes
In het tweede seizoen werd werfleider Francis Sanchez aangesteld om de veelvuldige bouwfouten uit het vorige seizoen te voorkomen. Foto: STEW

Toch heeft Erwin vooral positieve herinneringen aan “The Block”. Hij werd zelfs nog twee keer teruggevraagd door de makers om deelnemers aan latere seizoenen te helpen. “Dat is een beetje bizar eigenlijk, om terug te komen”, aldus Erwin. “Als ex-deelnemer weet je natuurlijk perfect wat ze ervaren op dat moment, maar je wil toch vooral zeggen dat ze het allemaal niet te serieus mogen nemen. En wees toch een beetje voorzichtig hoe je je gedraagt.”

“Het enige dieptepunt was Hans Otten”

Dat mocht Erwin aan den lijve ondervinden, hoe reality-tv ervoor zorgt dat je als een bepaald personage wordt afgeschilderd, terwijl dat niet altijd is hoe je echt bent. “Op een bepaald moment had ik gevloekt na commentaar van de jury, en dat moment komt dan terug voor de reclame, na de reclame, tijdens ‘vorige keer in The Block’,... Maar ik denk dat het achteraf wel goed gekomen is, al krijg ik er op straat toch regelmatig opmerkingen over. Nu, zowel positieve als negatieve hoor.”

Ondertussen zijn Erwin en Lili uit elkaar, maar daar heeft “The Block” niets mee te maken. “Op dat moment versterkten we elkaar zelfs. Ik kwam soms wat bazig over, maar dat zit in mijn karakter. Maar je zit daar samen in en je hebt elkaar nodig op dat moment. Ik denk dat we daar toen sterker zijn uitgekomen.”

Problemen met de notaris en ruzie over “de daaj komt doa”, maar toch was “The Block” jarenlang een succes
Hans Otten en Hanne Troonbeeckx

“Het enige dieptepunt was Hans Otten”, lacht Erwin, die niet snel genoeg kan zeggen dat het wel degelijk een grapje was. Of hij ooit nog zou meedoen aan een reality-programma? “Alleen aan Peking Express, dat is nog een droom van mij. Ik heb al heel wat mogen reizen voor mijn werk, maar dat zou ik nog graag doen.”

Door nkdr