DE OFFERTE. Wat kost kalkzandsteen?

Foto: Silka

Kalkzandsteen is misschien een beetje minder bekend in het gamma der bouwmaterialen. Wat kost het om een woning neer te zetten met deze bouwblok? Nicole Wuyts, Marketing Manager bij producent Xella, verduidelijkt het prijskaartje.

Deze steen staat ook bekend als silicaatsteen en valt op door zijn massief karakter en vaak witte kleur. Net als cellenbeton worden deze blokken voornamelijk verlijmd. De plaatsing is wel intensiever.
“Bovendien is bouwen met kalkzandsteen een bewuste keuze van bouwheren die vooral zo gezond mogelijk willen bouwen. Dit omdat kalkzandsteen traag opwarmt en afkoelt en bovendien nog eens heel goed scoort op vlak van akoestische isolatie.”
Het prijskaartje hangt af van de hoogte en breedte van de steen. “In ons assortiment werken we met stenen van 15 of  20 cm hoog. De breedtes liggen vast op 10, 15 of  20 cm. Qua prijs mag je rekenen tussen 50 en 55 euro per vierkante meter, inclusief plaatsing, exclusief btw.”
De hogere prijs van de blok compenseer je volgens Wuyts wel op andere vlakken. “Vellingkantblokken hoef je bijvoorbeeld maar te schilderen en je bespaart heel wat op afwerking. Of je werkt met een dunpleister van 3 mm.”
Omdat je ten slotte moeilijk kan slijpen in kalkzandsteen bestaan er ook blokken met een voorgemaakt gatenpatroon. “Hierdoor is sleuven kappen voor elektriciteit verleden tijd.”
Deze richtprijzen zijn zuiver indicatief. Surf naar Livios.be voor meer info over bouwmaterialen. Of stel je eigen vraag via www.livios.be/forum.