Prins Harry emotioneel over dood mama: “Ik stond op het punt om iemand in het gezicht te slaan”

Foto: PN

De Britse prins Harry (32) heeft in een interview openhartig gepraat over de dood van zijn moeder prinses Diana en de emotionele nasleep ervan. Hij ging 2,5 jaar in therapie en omschrijft die periode ervoor als ‘totale chaos’.

De Britse Daily Telegraph-journaliste Bryony Gordon is de vrouw achter de podcast ‘Mad World’, die zich focust op de mentale gezondheid van jongeren. Ze mocht bij Harry op de thee in Kensington Palace voor een zeldzaam interview over het verlies van zijn moeder: prinses Diana. Daarin zegt hij dat hij haar dood jaren geen plaats heeft kunnen geven. Uiteindelijk kon hij de verschikkelijke gebeurtenis verwerken, maar er ging een periode van ‘totale chaos’ aan vooraf.

“Mijn manier om ermee om te gaan was door mijn hoofd in het zand te steken. Ik verbood mezelf om aan mijn moeder te denken. Want, wat zou dat uithalen? Ik dacht bij mezelf dat het me alleen maar verdrietiger ging maken. Het zou haar alvast niet terugbrengen. Ik beloofde mezelf om mijn emoties nooit deel uit te laten maken van iets”, klonk het.

Volledige zenuwinzinking

“Ik gedroeg me als een normale twintiger die het leven fantastisch vond. Tot ik bepaalde conversaties had en al dat onverwerkte verdriet aan de oppervlakte kwam. Ik besefte dat er veel was om te verwerken.” Hij begon naar eigen zeggen op zijn 28e aan zijn mentale gezondheid te werken omdat hij paniekaanvallen kreeg op plechtigheden en op aanraden van zijn broer prins William. Die zei dat het abnormaal was om te denken dat niets hem kon raken. Prins Harry ging in therapie en koos boksen als een fysieke uitlaatklep. “Ik stond op het punt om iemand in het gezicht te slaan.”

“Ik kan gerust zeggen dat het verliezen van mijn moeder op twaalfjarige leeftijd ertoe heeft geleid dat ik me heb afgesloten voor allerlei emoties. Dat heeft zeer ernstige gevolgen gehad om mijn persoonlijk leven, maar ook op mijn werk”, klinkt het. De prins zegt er nog bij dat hij zeer dicht bij een ‘volledige instorting’ heeft gestaan, maar dat het nu beter gaat.

Door vwh
  • VOOR ABONNEES