Italië kampt met mazelepidemie: oorzaak ligt bij vaccinaties, VS waarschuwt toeristen

Bron © The Guardian, Il Tempo, La Repubblica

In Italië zit met een serieus probleem op het vlak van de bestrijding van mazelen. Het departement Volksgezondheid spreekt zelfs van een epidemie in de laars van Europa.

“Italië en Roemenië kampen momenteel met een mazelepidemie”, aldus voorzitter van het Higher Health Institute Walter Ricciardi. “Dit jaar zijn er al ruim 1.500 besmettingen bekend, tegenover 840 in 2016 en 250 in 2015. Ik begrijp dan ook dat de Verenigde Staten Amerikaanse toeristen waarschuwt hiervoor. Slechts 85% van alle tweejarigen krijgen in Italië een vaccin toegediend, terwijl de Wereldgezondheidsorganistie rekent op minstens 95%.”

Concreet ging het op 16 april al over 1.603 patiënten sinds de start van het jaar, waarvan 88% niet gevaccineerd was. De gemiddelde leeftijd bedroeg 27 jaar, met het merendeel van de slachtoffers tussen 15 en 39 jaar. Er bevonden zich op dat moment ook 152 hulpverleners onder de besmetten. Vooral de regio’s Piëmont, Lazio, Lombardije en Toscane zijn zwaar getroffen.

Het Amerikaanse gezondheidsdepartement waarschuwt toeristen om enkel gevaccineerd richting het Zuid-Europese land af te reizen. Zeker als er kinderen bij zijn. “Dokters moeten mazelen in het achterhoofd houden wanneer ze patiënten met koorts en huiduitslag behandelen”, luidt het advies.

In Italië bestaat er momenteel twijfel over de gezondheid van het vaccin tegen mazelen. Verschillende politici, waaronder de populaire Beppe Grillo, hebben publiek gewezen op de gevaren van mogelijke bijwerkingen. Dat deed onlangs ook de publieke omroep RAI. “Het is erg dat een tv-programma leugens verspreid”, reageerde voorzitter van de vereniging van kinderartsen Giuseppe Mele.

Door vtvn
  • VOOR ABONNEES