ADVIES. “Ik heb heftige menstruatiepijn, is dat ernstig?”

Foto: Shutterstock

“Ik ben een vrouw van 23. Mijn zus kreeg onlangs te horen dat ze endometriose heeft. Zij en haar man hadden problemen om zwanger te raken en op die manier hebben ze het ontdekt. Nu vraag ik me af of ik er misschien zelf ook last van heb. Ik heb best wel pijnlijke maandstonden. Tot nu toe heb ik daar nooit veel van gemaakt, maar ik heb wel een duidelijke kinderwens en ik wil niet onvruchtbaar worden.” Seksuoloog Alexander Witpas geeft advies.

Endometriose is niet zo bekend bij het grote publiek, dus ik leg eerst even uit hoe het werkt. De binnenkant van de baarmoeder is bedekt met slijmvlies: het endometrium. Tijdens de menstruele cyclus wordt dat weefsel eerst dikker, om daarna (als er geen bevruchting is) weer afgebroken te worden. Bij de menstruatie zelf wordt het opgebouwde weefsel uitgescheiden. Bij vrouwen die last hebben van endometriose zit dat weefsel ook buiten de baarmoeder: op de blaas, de darmen, de eierstokken, of op andere plaatsen in de buikholte. En dat kan heel wat problemen veroorzaken: pijnklachten, chronische ontsteking, gezwellen en littekenweefsel. En dus ook vruchtbaarheidsproblemen.

Alexander Witpas is seksuoloog en criminoloog. Hij heeft een praktijk in Antwerpen en werkt bij de Vlaamse Gemeenschap. Heb je een vraag voor hem? Mail naar seks@nieuwsblad.be 

Dat je bezorgd bent, is nog niet zo gek: endometriose komt vaak voor, ongeveer een op de tien vrouwen op vruchtbare leeftijd krijgt ermee te maken. En dat is waarschijnlijk een onderschatting, want je kunt het ook hebben zonder duidelijke symptomen. Het is voorlopig niet bekend wat de oorzaak is en je kunt er dus weinig aan doen om het te voorkomen. Wat wel duidelijk is, is dat er een erfelijke factor in het spel is. Dus als je zus er last van heeft, loop je een hoger risico.

Of endometriose de oorzaak is van je erg pijnlijke maandstonden, kan ik niet met zekerheid zeggen. Dat kan ook met andere zaken te maken hebben, zoals een koperspiraaltje, een ontsteking van de bekkenbodem, gezwellen. De kans lijkt me wel reëel. Hoe dan ook is het niet oké dat je zoveel pijn hebt bij het menstrueren. Op zich is dat al reden genoeg om langs te gaan bij je gynaecoloog en je bezorgdheid met haar of hem te bespreken.

Mocht blijken dat je endometriose hebt, dan wil dat nog niet zeggen dat je per definitie onvruchtbaar bent of wordt. De meeste vrouwen met endometriose kunnen spontaan zwanger worden. En er bestaan behandelingen. Veel hangt af van de ernst van de kwaal. Maar het is altijd beter om te weten waar je aan toe bent.

Meer informatie over endometriose kun je vinden bij de Endometriose Vereniging België en de Nederlandse Endometriose Stichting.