74 miljoen voor aanleg van betere fietspaden in Vlaams-Brabant

Minister Ben Weyts kwam zijn plan voorstellen in Halle waar op de Bergensesteenweg net nieuwe fietspaden worden aangelegd. Foto: idh

Halle / Beersel / Dilbeek / Asse / Gooik / Vilvoorde / Machelen / Meise / Zaventem -

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil de komende drie jaar 300 miljoen euro investeren in fietsinfrastructuur in Vlaanderen, een recordbedrag. “Als we mensen willen verleiden om met de fiets te gaan werken, moet dat ook veilig en comfortabel zijn.”

“De filecijfers zijn niet om vrolijk van te worden”, zegt minister Ben Weyts. “De files zijn nu al vaak gigantisch en het Planbureau heeft berekend dat er tegen 2030 nog eens 44 procent meer vrachtwagens zullen rondrijden en 11 procent meer personenwagens. De snelheid in de spits zal met nog 24 procent afnemen. De fiets nemen naar het werk kan een waardig alternatief zijn, maar dan moet de infrastructuur voor fietsers wel veilig en comfortabel zijn.”

Dat blijkt helaas nu niet altijd het geval. In 2015 scoorden 63,5 procent van de opgemeten fietspaden uitstekend of behoorlijk. Dat betekent dat toch nog 36,5 procent van de fietspaden er niet goed bij liggen. “Hier moet iets aan gebeuren”, zegt Weyts. “Daarom trekken we het investeringsbudget voor fietspaden op tot de historische hoogte van 300 miljoen euro, gespreid over drie jaar tot 2019. Dat is 25 procent dan het huidige budget. We gaan langs Vlaamse gewestwegen investeren in meer dan 200 tracés, samen goed voor 830 kilometer nieuw of vernieuwd fietspad. We gaan vooral voor de kwantiteit en kiezen bewust niet voor enkele beperkte luxe-investeringen.”

Focus op woon-werkverkeer

Het is de eerste keer dat er een uitgebreid fietsinvesteringsplan wordt opgemaakt. “De focus ligt op vlotte en volledige verbindingen voor woon-werkverkeer. In het weekeinde wordt er in Vlaanderen al veel gefietst, maar we willen ook in de week mensen naar hun werk zien fietsen”, zegt de minister. “We investeren in het hele land, maar het accent ligt onmiskenbaar op de Vlaams Ruit in de provincie Antwerpen en Vlaams-Brabant omdat hier de meeste bedrijvenzones liggen.”

Van de 300 miljoen euro geplande investeringen in Vlaanderen gaat zo'n 74 miljoen euro naar Vlaams-Brabant. In het investeringsprogramma zijn ook projecten voor het Pajottenland opgenomen in Affligem (herbouwen van de brug in de Lombeekstraat), Asse (N9 en N285), Beersel (Brusselsesteenweg aan Sint-Victor en de Steenweg op Eigenbrakel van Vastiau tot aan de Zavelberg), Dilbeek (Ninoofsesteenweg), Galmaarden (N272), Gooik (Langestraat), Halle (kruispunt van de Lariellestraat, verbeteringen op de A8, de nieuwe kanaalbruggen), Herne (N285), Lennik (N285), Pepingen (Ninoofsesteenweg) en Sint-Pieters-Leeuw (Bergensesteenweg en de Drie Fonteinenbrug).

Door Ingrid Depraetere