Een jaar na zijn overlijden: Prince krijgt eigen ‘Parental Advisory’-label

© Retna/Photoshot

Exact een jaar geleden, op 21 april 2016, werd het dode lichaam van popfenomeen Prince aangetroffen in zijn woonst. Een schok ging door de muziekwereld, want de Amerikaan was een inspiratiebron voor tal van gitaristen en zangers. Het regent dan ook eerbetonen.

Guy Stevens

© Photo News

Het kwam als een donderslag bij heldere hemel. Prince, de onbereikbare superster die de wereld Purple Rain, Kiss, Cream en nog veel meer had geschonken, die niet meer onder de levenden was. Niemand die wist dat het niet goed ging met de zanger. Niemand die nu, een jaar later, precies weet wat er gebeurd is met de topgitarist.

Alles wijst er wel op dat hij om het leven kwam door een teveel aan pijnstillers. Zeker nu een paar dagen geleden bekend raakte dat het huis van de wereldster vol lag met pillen, en lang niet allemaal op zijn naam. Heel wat van de doosjes in zijn kamer stonden op naam van zijn jarenlange vriend Kirk Johnson. Dat is niet verrassend, want de dokter die Prince tweemaal behandelde voor zijn dood had al toegegeven dat hij Perocet voorschreef op naam van Johnson om het leven van Prince te redden.

Eerbetoon

© AP

Zeker is wel dat een jaar na zijn overlijden nog heel wat mensen weemoedig aan Prince terugdenken. Andere grote sterren bijvoorbeeld, zoals Stevie Wonder en Chaka Kahn. Zij hielden samen een concert ter nagedachtenis van hun vriend en idool.

Ook erg muzikaal gaat het eraan toe in Paisley Park, het domein van het overleden icoon. Daar wordt vier dagen gefeest. Een van de gasten is onze landgenoot en funkartiest Stijn. “Het is heel emotioneel, maar ook heel mooi”, vertelde hij bij VRT. “Ooit in deze studio’s komen stond al lang op mijn bucket list. Jammer genoeg is hij hier niet.”

Parental Advisory

Een prachtig eerbetoon is er ook van jongerenzender Studio Brussel. Daar halen ze graag herinneringen op aan Darling Nikki. Die hit van Prince was - zoek de tekst maar eens op - behoorlijk plastisch voor die tijd. Speciaal daarvoor werd het Parental Advisory - Explicit Content-logo in het leven geroepen.

© Studio Brussel

Het idee van StuBru? Dat logo verPrincen en dus paars maken. De medewerkers van de zender schreven daarom een open brief naar de Recording Industry Association of America® (RIAA). “Zijn muziek heeft de tijd overschreden”, klinkt het. “Zijn karakter heeft de weg gebaand voor grote artiesten als Lenny, Frank Ocean, the Weeknd en Pharrell. Zijn opstandigheid heeft ons schitterend werk gegeven. Dit is voor ons een manier om hem iets terug te geven. Een simpele wijziging dat het ultieme eerbetoon kan betekenen voor een artiest van zo’n grandeur. Vooral omdat zijn genie op die manier blijft voortleven op het album van de volgende generaties dappere artiesten.”

Lees de brief hier.

LEES OOK