Alles wat u moet weten over Luik-Bastenaken-Luik: allen tegen Valverde op alweer aangepast parcours

Met Luik-Bastenaken-Luik komt het klassieke voorjaar vandaag tot een eind. La Doyenne wordt intussen voor de 103de keer georganiseerd, waarmee het de oudste der “Waalse” klimklassiekers is. Na de heroïsche editie van vorig jaar, die werd gewonnen door de Nederlander Wout Poels, is het dit jaar vooral uitkijken naar Alejandro Valverde. De ervaren Spanjaard verkeert in bloedvorm en kan maar liefst voor de vierde keer winnen in Luik, iets wat slechts twee renners ooit gelukt is... en wie dit voorjaar de koers heeft gevolgd, weet dat er hoop mag zijn op nog één laatste spektakelstuk.

Volg Luik-Bastenaken-Luik hier LIVE van voor de start om iets na 10u tot na de finish omstreeks 17u!

Historische beklimmingen tijdelijk vervangen

Voor de editie van 2017 is het parcours (net zoals vorig jaar) aangepast. Dat was dit keer uit noodzaak en niet uit vrije wil, want door wegenwerken vallen drie historische beklimmingen dit jaar weg uit LBL: de Côte de Wanne, de Stockeu en de Haute Levée. Ook de kasseien van de Rue de Naniot zijn na één jaar weer afgevoerd. In de plaats komen drie nieuwe hellingen, waaronder de Côte de la Ferme Libert: een monster van 1,2 kilometer dat gemiddeld 12,1% omhoogloopt, met een maximaal stijgingspercentage van maar liefst 19%. Die nieuwe hellingen vlak voor de finale moeten samen met de Col du Rosier en de Col du Maquisard voor het nodige sloopwerk zorgen.

Verder is het parcours van La Doyenne ongewijzigd gebleven.  In Aywaille (thuisbasis van de geblesseerde Philippe Gilbert) breekt de legendarische Côte de La Redoute de finale echt open. Anno 2017 zou het best eens kunnen dat hier de koers nog eens (als vanouds) wordt opengebroken. Een dikke vijftien kilometer verder wacht al de Côte de La Roche-aux Faucons. Sinds 2008 werd de Valkenrots in het parcours opgenomen en die was sindsdien vaker bepalend voor het koersverloop door het steile begin en de lange, lastige uitloper. Daarna duiken de renners naar beneden door de triestige straten van Luik, maar het klimmen is nog niet gedaan. De Côte de Saint-Nicolas op 5,5 kilometer van de eindmeet werr in ere hersteld. In theorie zijn dan de hellingen voorbij maar wie zelf al eens de finale heeft verkend, weet dat de aankomst op de Rue Jean Jaurès in Ans nog venijnig omhoog loopt. De aankomst wordt verwacht omstreeks 17u. U kan hier een gedetailleerde analyse van het parcours vinden.

De 10 officiële helingen:
na 70 km: Côte de La Roche en Ardenne (2,8 km aan 6,2%)
na 116 km: Côte de Saint-Roch (1 km aan 11,2%)
na 168 km: Côte de Pont (1 km aan 10,5%)
na 172 km: Côte de Bellevaux (1,1 km aan 6,8%)
na 180 km: Côte de la Ferme Libert (1,2 km aan 12,1%)
na 198 km: Col du Rosier (4,4 km aan 5,9%)
na 211 km: Col du Maquisard (2,5 km aan 5%)
na 222,5 km: Côte de La Redoute (2 km aan 8.9%)
na 239 km: Côte de La Roche-aux-Faucons (1,3 km aan 11%)
na 252,5 km: Côte de Saint-Nicolas (1,2 km aan 8,6%)

Vorig jaar: Neige-Bastogne-Neige

Vorig jaar was het verrassend Wout Poels (Team Sky) die Luik-Bastenaken-Luik won, maar de editie van 2016 zal vooral herinnerd worden omwille van de barre, haast apocalyptische weersomstandigheden. De deelnemende renners werden onderweg geteisterd door zeer lage temperaturen, regen en zelfs sneeuw, waardoor La Doyenne 2016 uitgroeide tot een heroïsche wedstrijd. Het was uiteindelijk Poels die de sterkste was in de danteske weersomstandigheden en zo zijn eerste grote klassieker op zijn naam schreef. Michael Albasini en voormalig wereldkampioen Rui Costa stonden naast de Nederlander op het podium.

Alles wat u moet weten over Luik-Bastenaken-Luik: allen tegen Valverde op alweer aangepast parcours
La Doyenne werd vorig jaar het slachtoffer van bijzonder gure weersomstandigheden die de renners tot het uiterste dreven. Foto: Photo News

Eén grote topfavoriet

Met Alejandro Valverde is er één uitgesproken topfavoriet aanwezig in Luik-Bastenaken-Luik. De Spanjaard, die volgende dinsdag zijn 37ste verjaardag viert, verkeert duidelijk in bloedvorm. Met de Ronde van Catalonië, Ruta del Sol en Ronde van het Baskenland won hij al drie kleinere rittenkoersen en woensdag stond er in ‘zijn’ Waalse Pijl helemaal geen maat op El Imbatido. Valverde won de Pijl intussen al voor de vijfde keer en ook in Luik-Bastenaken-Luik was hij al drie keer succesvol (2006, 2008 en 2015). Daarnaast werd hij tweede in 2007 en 2014, in 2013 was hij derde (zijn derde plek in 2010 werd later geschrapt omwille van een dopingschorsing.

Alles wat u moet weten over Luik-Bastenaken-Luik: allen tegen Valverde op alweer aangepast parcours
De finish in 2015, toen Valverde voor de derde keer Luik-Bastenaken-Luik won. Julian Alaphilippe (Etixx-Quick Step), één van de grote afwezigen dit jaar, werd toen tweede. Foto: EPA

Vorig jaar kon Valverde dan wel geen vuist maken in La Doyenne en werd hij pas zestiende, maar er mag geen twijfel over bestaan: hij is de enige echte topfavoriet voor deze Luik-Bastenaken-Luik. Als hij wint, is hij pas de derde renner ooit die LBL voor de vierde keer wint. Enkel de Italiaan Moreno Argentin (vier zeges) en ene Eddy Merckx (vijf zeges) slaagden daar al in...

De andere favorieten: volle ziekenboeg

Helaas zijn er door verscheidene blessures veel grote concurrenten van Alejandro Valverde afwezig zondag. Te beginnen met titelverdediger Wout Poels, die door een knieblessure het volledige Ardense voorjaar aan zich voorbij zag gaan. Schaduwfavoriet Michael Valgren Andersen (Astana), vorig jaar nog tweede in de Amstel Gold Race, kwam woensdag zwaar ten val in de Waalse Pijl en moet ook verstek laten gaan voor La Doyenne. Bij BMC is de afwezigheid van Ben Hermans (twee gebroken ribben) dan weer een serieuze aderlating voor kopmannen Greg Van Avermaet en Samuel Sánchez.

Alles wat u moet weten over Luik-Bastenaken-Luik: allen tegen Valverde op alweer aangepast parcours
Philippe Gilbert kneusde vorige week een nier bij deze val in de Amstel Gold Race en verschijnt daardoor niet aan de start in Luik-Bastenaken-Luik. Foto: Photo News

Ook in het machtige blok van Quick Step Floors zitten barsten, want met Julian Alaphilippe (ook een knieblessure) en Belgisch kampioen Philippe Gilbert (gekneusde nier) zijn twee van hun speerpunten afwezig. Alaphilippe gaf voor zijn val in de Ronde van het Baskenland een zeer scherpe indruk, terwijl Gilbert op dominante wijze de Ronde van Vlaanderen won en vorige week nog voor de vierde keer de Amstel Gold Race op zijn naam schreef. De man uit Aywaille had ongetwijfeld graag voor de tweede keer La Doyenne op zijn naam geschreven (in 2011 was Gilbert de laatste Belgische winnaar), maar daar moet hij dus nog minstens een jaar mee wachten.

Martin als grootste uitdager?

Door de afwezigheden van Alaphilippe en Gilbert moet Daniel Martin de meubelen redden bij Quick Step Floors. De Ier won La Doyenne al eens in 2013, het jaar nadien leek hij op weg naar een tweede overwinning tot hij in de allerlaatste bocht onderuit gleed. Woensdag werd hij nog tweede in de Waalse Pijl. Met de vorm zit het dus zeker niet verkeerd. Bovendien heeft hij met Petr Vakoc, vorig jaar winnaar van de Brabantse Pijl, een fantastische luitenant. En met superknechten als Dries Devenyns en Gianluca Brambilla is de weelde bij de Belgische formatie nog steeds groot.

Bekijk hier de eindsprint van de editie van 2014, toen Martin ten val kwam:

Het formidabele blok van Quick Step Floors heeft met Team Sky en BMC twee mooie rivalen. Bij Sky zijn Sergio Henao en ex-wereldkampioen Michal Kwiatkowski de kopmannen. Henao won dit jaar Parijs-Nice en zat er zowel in de Amstel Gold Race (zesde) als de Waalse Pijl (vierde) goed bij. Zijn beste resultaat in La Doyenne is een zevende plaats (2015). Kwiatkowski heeft in de Ardense klassiekers wel al raak geschoten: hij werd in 2014 derde in La Doyenne, won de Amstel Gold Race in 2015 en moest vorige zondag in diezelfde Gold Race nipt de duimen leggen tegen Philippe Gilbert. Ook het Italiaanse wonderkind Gianni Moscon is er zondag aanwezig, hij neemt voor de allereerste keer deel aan Luik-Bastenaken-Luik.

Bij BMC is de meest in het oog springende aanwezige natuurlijk olympisch kampioen Greg Van Avermaet. Van Avermaet besloot na zijn uiterst succesvolle Vlaamse voorjaar ook de Amstel Gold Race en Luik nog te rijden. In de Gold Race werd hij twaalfde, en Van Avermaet gaf al aan dat hij komende zondag voor een goed resultaat wil gaan. Zijn beste resultaat in La Doyenne haalde hij bij zijn eerste deelname in 2011, toen hij zevende werd. De tweede kopman bij de Zwitserse equipe is natuurlijk die andere olympische kampioen, Samuel Sánchez, die in de herfst van zijn carrière (de Spanjaard is al 39) nog steeds jaagt op zijn eerste grote klassieke zege. De olympische kampioen van Peking werd in Luik vorig jaar vierde, een evenaring van zijn beste resultaat uit 2004. En wat met Dylan Teuns, die woensdag verrassend derde werd in de Waalse Pijl?

Alles wat u moet weten over Luik-Bastenaken-Luik: allen tegen Valverde op alweer aangepast parcours
Dylan Teuns (links) was woensdag dé grote ontdekking van de Waalse Pijl met een onverwachte derde plaats. Wat kan hij zondag tegen grote kanonnen als Daniel Martin (rechts)? Foto: Photo News

Ook de twee teams uit het Midden-Oosten mogen dromen van een mooi resultaat in La Doyenne. Bij UAE Team Emirates komt Rui Costa aan de start, de wereldkampioen van 2013. De Portugees was in 2015 vierde en vorig jaar mocht hij de laatste podiumtrede innemen. De enige weg voor Costa is dus omhoog, en met mannen als Louis Meintjes in steun moet hij zeker winst kunnen ambiëren. Bij Bahrein-Merida mikken ze dan weer op Ion Izagirre, die in de Gold Race zevende werd en afgelopen woensdag twaalfde was op de Muur van Hoei. Bij de Bahreini’s rijdt bovendien ook nog ene Enrico Gasparotto, tweevoudig winnaar van de Amstel en in 2012 derde in La Doyenne. De Italiaan kwam vorige zondag wel zwaar ten val in de Gold Race, maar zal toch starten in Luik.

Nog een man om in de gaten te houden is de nummer twee van vorig jaar, Michael Albasini. De Zwitser van ORICA-Scott won onlangs nog de tweede etappe in de Ronde van het Baskenland en stond vorige week naast Philippe Gilbert en Michal Kwiatkowski op het podium van de Amstel Gold Race. De vorm is er dus duidelijk, en aan ervaring ontbreekt het de 36-jarige Albasini zeker niet. De vraag is of hij in de nadagen van zijn carrière dan eindelijk zijn eerste grote klassieker kan winnen. Hij krijgt bovendien Simon Gerrans in steun, die in 2014 La Doyenne op zijn naam schreef. De Australiër kent een moeilijk voorjaar, maar Gerrans kan voor Albasini zondag van onschatbare waarde zijn. En ook de gebroeders Yates zijn weer van de partij. Met zo’n team moet Orica hoog durven mikken.

Alles wat u moet weten over Luik-Bastenaken-Luik: allen tegen Valverde op alweer aangepast parcours
Onder invloed van de jonge Fransman David Gaudu brak woensdag de eindsprint op de Muur van Hoei open. Wat kunnen de Fransen in La Doyenne? Er zijn er alvast veel die een goede eindnotering mogen ambiëren. Foto: Photo News

Er zijn ook heel wat Franse kanshebbers aanwezig dit jaar. Sunweb komt aan de start met Warren Barguil, die onder andere steun van de Nederlandse hardrijder Tom Dumoulin krijgt. Bij AG2R rijdt dan weer Alexis Vuillermoz mee, die twee jaar geleden met een ritzege op de Mûr-de-Bretagne tijdens de Ronde van Frankrijk al bewees een aardig potje te kunnen klimmen. Ook Romain Bardet, de nummer twee van de Tour, zal aan de start verschijnen. Bij FDJ doen Rudy Molard en David Gaudu, één van de verrassingen van de voorbij Waalse Pijl, allebei mee. Het tweetal eindigde in de Waalse Pijl respectievelijk als achtste en negende. Andere schaduwfavorieten zijn Domenico Pozzovivo (AG2R), Jarlinson Pantano (Trek-Segafredo), Fabio Felline (Trek-Segafredo), Luis Léon Sanchez (Astana) en Rigoberto Uran (Cannondale-Drapac).

Belgische hoop

Het is misschien bizar om Greg Van Avermaet te bestempelen als grote Belgische hoop, maar door het ongelukkige voorjaar van Lotto Soudal is Van Avermaet misschien wel de enige Belg die zondag met de bloemen naar huis kan gaan. Of slaagt Lotto Soudal er na alle pech en de voorlopig magere resultaten dit jaar er dan toch in om de hoofdvogel af te schieten? Het is hun laatste kans om het voorjaar te redden, en waarom zou Tim Wellens niet kunnen winnen? Iemand die vierde kan worden in de Ronde van Lombardije (2014) moet ook in de Ardennen goed uit de voeten kunnen. Wellens’ beste eindnotering in La Doyenne zette hij neer bij zijn eerste deelname in 2014, toen hij 43ste werd, dit jaar mikt hij op de top tien. Met Jelle Vanendert, Sean De Bie, Tosh Van der Sande, Thomas De Gendt en Bart De Clercq heeft hij alvast goede landgenoten in steun bij Lotto Soudal.

De deelnemerslijst kan u hier vinden.

Alles wat u moet weten over Luik-Bastenaken-Luik: allen tegen Valverde op alweer aangepast parcours
Tim Wellens (links) is samen met Greg Van Avermaet de grote Belgische hoop op winst in Luik-Bastenaken-Luik. Foto: Photo News

Geen heroïsche toestanden

De renners zullen ongetwijfeld opgelucht ademgehaald hebben toen ze het weerbericht zagen, want ondanks de vrij frisse temperaturen (rond de 10 graden Celsius) zal het toch een stuk warmer zijn dan vorig jaar. Sneeuwbuien zoals die in de vorige editie zijn dus uitgesloten, en vooralsnog lijkt het er ook op dat het een droge Luik-Bastenaken-Luik zal worden. Het worden dus geen heroïsche omstandigheden zoals in 2016.

Praktisch

Zondag kan u op de openbare omroep vanaf 13u35 naar Luik-Bastenaken-Luik kijken. U bent uiteraard ook welkom op Sportwereld.be, wij zijn er zondag de volledige wedstrijd LIVE bij.

Door svar
  • SPORT VOOR ABONNEES