Deze man gebruikte zijn gsm zo vaak dat hij een hersentumor kreeg

Bron © The Guardian

Foto: Shutterstock

Een Italiaanse man die zijn gsm erg vaak moest gebruiken voor zijn werk kreeg uiteindelijk een hersentumor. De rechtbank erkent het verband tussen de twee en wijst de man nu een royale vergoeding toe voor de opgelopen schade: hij krijgt vanaf nu 500 euro per maand op zijn rekening gestort.

De rechter oordeelde dat de werknemer in kwestie zijn gsm zo vaak moest gebruiken voor zijn werk dat hij een hersentumor ontwikkelde. Daarom krijgt de man nu een staatspensioen ter compensatie voor alle schade.

Roberto Romeo (57) getuigt dat zijn werk vereiste dat hij zijn gsm zo’n drie tot vier uur per dag gebruikte. En dat vijftien jaar aan een stuk.

“Plots kreeg ik het gevoel dat mijn rechteroor geblokkeerd zat. Uiteindelijk bleek dat ik een tumor had. Gelukkig ging het om een goedaardige tumor, maar ik ben sindsdien wel doof aan dat oor. Ze moesten namelijk mijn gehoorzenuw verwijderen,” vertelt Romeo.

“Ik wil gsm’s niet demoniseren, maar we moeten ons wel beter bewust zijn van de mogelijke gevaren als we er niet correct mee omspringen,” zegt Romeo. “Ikzelf had niet veel andere keuze. Ik moest constant telefoneren voor mijn werk. Ik was de hele tijd aan het bellen, thuis, in de auto,...”

Een medische expert schatte in dat de schade aan Romeo’s lichaamsfuncties 23% bedraagt. Daarom stelde de rechter een compensatie voor van 500 euro per maand. Het is de nationale verzekeringsmaatschappij INAIL, verantwoordelijk voor werkongevallen, die de maandelijkse som moet uitbetalen.

“Het is voor het eerst ooit dat een rechtbank een oorzakelijk verband erkent tussen het gebruik van een gsm en een hersentumor,” aldus de advocaten van Romeo. De meeste wetenschappelijke studies die de gezondheidsrisico’s van gsm-gebruik onderzoeken, zien echter geen grote problemen bij alledaags gsm-gebruik. Aan extreem gebruik daarentegen zouden er volgens bepaalde onderzoeken wel risico’s verbonden zijn. Al vinden experts het nog te vroeg om daar uitspraken over te doen, aangezien het om relatief nieuwe technologie gaat.

Door evg