Verboden om camerabeelden van dieven op Facebook te plaatsen, maar “het heeft resultaat”

Eén winkelier op de 5 heeft in 2016 camerabeelden van inbrekers of vandalen verspreid. “Het is de efficiëntste manier om dieven te klissen”, klinkt het bij ondernemersorganisatie NSZ. Het gebeurt vaak en het werkt, maar het mag niet.

bapl

Reinart Swertvaegher, een hotelier uit Brugge, werd begin deze maand overvallen door twee jongens. Op de bewakingsbeelden was te zien hoe twee jonge mannen al glimlachend de peperdure mountainbike (red. 7.500 euro) van Swertvaegher stalen. En alsof dat nog niet genoeg was, wuifden ze nog eens naar de camera ook.

De hoteleigenaar bezorgde de beelden bij de politie en besloot om deze ook op facebook te zetten tegen het advies van de Brugse politie in. “Ik heb het recht in eigen handen genomen”, zegt Swertvaegher. Zijn actie had resultaat. Hij kreeg tientallen berichtjes, telefoontjes en e-mails. Zo kon de hotelier al snel de identiteit van de daders achterhalen. Het bleek om twee jongens te gaan die al bekend stonden bij de politie voor diefstal. “Ik betwijfel ten zeerste of de politie die boefjes anders gevonden zou hebben”, voegt Reinart nog toe, “De volgende keer doe ik het gewoon opnieuw.”

Wetsvoorstel

Het probleem is dat Swertvaegher zelf de wet heeft overtreden door de filmpjes op facebook te posten. “De wet op de privacy is er om burgers te beschermen”, reageert de Privacycommissie op het voorval. “Het is niet aan burgers om onderzoek te voeren, dat is de taak van de politie.” Het is dus mogelijk dat de hoteleigenaar voor de inbreuk een boete tot 6.000 euro krijgt. Swertvaegher reageert vol ongeloof. “De dieven zijn toch zelf verantwoordelijk voor die beelden?”, zegt hij, “Verschillende mensen gaven al aan dat ze de boete mee zullen betalen als we ooit vervolgd worden wegens het schenden van hun privacy. Zoiets leeft dus.”

In Nederland werd al een wetsvoorstel ingediend om het verspreiden van beelden toe te laten. In België pleit de NSZ daar ook voor. Ze wil nagaan hoe handelaars onder bepaalde voorwaarden zulke beelden mogen verspreiden in hun zaak of via sociale media. “Hopelijk laat de wet het binnenkort wel toe”, klinkt het bij NSZ.

LEES OOK

Nu in het nieuws