Opgepakte terreurverdachte woonde net voor Parijs concert bij van Eagles of Death Metal in Barcelona

Foto: AP

Een van de mannen die ervan verdacht worden een aanslag te plannen in Barcelona, was vorig jaar net voor de aanslagen in Parijs te gast op een concert van Eagles of Death Metal in de Spaanse stad. De politie was daar al voltallig aanwezig, want het concert stond bij de hulpdiensten aangeduid als erg risicovol.

In het Spaanse Barcelona werden dinsdag negen terreurverdachten opgepakt. Opvallend: drie van hen verbleven net voor de aanslag van 22 maart in ons land. Volgens Yassine Atar, broer van jihadbrein Oussama Atar en een vriend van de mannen, waren ze in ons land op bezoek om drugszaken te regelen. “Want veel drugs gaat nu eenmaal door België”, vertelt hij vandaag in onze krant.

Opgepakte terreurverdachte woonde net voor Parijs concert bij van Eagles of Death Metal in Barcelona
Foto: EPA

Spaanse media hebben intussen ook vernomen dat de politie aanwijzingen heeft dat de verdachten een aanslag aan het plannen waren in Barcelona. Hoe acuut de dreiging was, is nog niet bekend.

Eagles of Death Metal

De mannen werden al meer dan een jaar gevolgd door de politie in Spanje. Aanvankelijk als drugsdealers, maar al snel werd duidelijk dat de verdachten ook in terroristische kringen actief waren. Daarom werd het aantal controles opgevoerd en werd bijvoorbeeld vastgesteld dat een van de verdachten, een jonge Marokkaan die vanuit ons land als terreurverdachte bestempeld was, op 10 september 2016 in concertzaal Apollo een concert van Eagles of Death Metal bezocht.

Opmerkelijk, want amper twee maanden later werd net tijdens een optreden van die band in zaal Bataclan in Parijs een dodelijke aanslag gepleegd door jihadisten. Het brein achter die aanslagen zou Oussama Atar geweest zijn. Of die via zijn broer Yassine in contact stond met de verdachte in Barcelona, wordt onderzocht.

Door Guy Stevens
  • VOOR ABONNEES