Europees Parlement verloor bijna vijf miljoen euro aan onrechtmatige medewerkers van partij Marine Le Pen

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

De onrechtmatige salarissen voor medewerkers van het Franse Front National hebben het Europees Parlement nog meer geld gekost dan eerst was geraamd. Het parlement raamt de mogelijke schade sinds 2012 nu op bijna vijf miljoen euro, zo blijkt uit een nota van de advocaat van het halfrond aan de onderzoeksrechters.

De nieuwe raming vormt “een update” na de ontdekking van “nieuwe elementen” in het dossier in de loop van de voorbije maanden, zo schrijft advocaat Patrick Maisonneuve in de nota aan de onderzoeksrechters. Een eerdere schatting, in september 2015, ging uit van een mogelijke schade van 1,9 miljoen euro.

In de nieuwe nota worden zeventien Europarlementsleden van het extreemrechtse FN geviseerd. De partij zou nationale medewerkers hebben betaald met Europees geld dat haar Europarlementsleden krijgen om parlementaire assistenten te vergoeden.

In Frankrijk is reeds een gerechtelijk onderzoek geopend. Het Europees Parlement is burgerlijke partij en startte al procedures om 1,1 miljoen euro te recupereren van zes parlementsleden, onder wie voorzitster Marine Le Pen. Het Franse gerecht heeft het parlement ook verzocht de onschendbaarheid van Le Pen op te heffen. De politica ontkent de aantijgingen en spreekt van een politieke afrekening.

De opheffing van haar onschendbaarheid komt er alleszins niet voor 7 mei. Dan moet Le Pen het in de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen opnemen tegen centrumkandidaat Emmanuel Macron. “Ik stel vast dat de schendingen van het onderzoeksgeheim een perfecte timing hebben”, reageerde de advocaat van Le Pen.

AANGERADEN