Blatter ondervraagd in Frans onderzoek naar toewijzing WK 2018 en 2022

© AFP

Sepp Blatter, voormalig voorzitter van Wereldvoetbalbond FIFA, is als getuige ondervraagd geweest in een Frans onderzoek naar de toewijzing van het WK 2018 aan Rusland en het WK 2022 aan Qatar.

De 81-jarige Blatter, die moest vertrekken bij de FIFA na het losgebarsten corruptieschandaal, werd volgens een bron van de Franse krant Le Monde op 20 april ondervraagd in Zwitserland naar aanleiding van een internationaal rechtshulpverzoek van de Franse autoriteiten.

Het Franse financieel parket opende in 2016 een voorbereidend onderzoek naar “private corruptie”, “organisatie van misdaad”, “ongeoorloofde beïnvloeding en het verbergen ervan” binnen de FIFA bij het toewijzen van de WK’s in 2018 en 2022. Ook de Zwitserse en Amerikaanse justitie openden al een onderzoek.

Volgens Le Monde wil het Franse financieel parket zijn aandacht richten op de Franse protagonisten van de affaire. Namelijk de Tahitiaan Reynald Temarri, voormalig lid van het uitvoerend comité van de FIFA en geschorst voor acht jaar, de Fransman Jérôme Valcke, voormalig secretaris-generaal van 2007 tot 2015 bij de wWereldvoetbalbond en voor tien jaar geschorst en voormalig UEFA-voorzitter Michel Platini, geschorst voor vier jaar.

In december 2015 opende het Franse gerecht ook al een onderzoek naar de toekenning van de Olympische Spelen aan Rio de Janeiro (2016) en Tokio (2020) en naar de toekenning van het WK atletiek 2021 aan het Amerikaanse Eugene (Oregon).

Gerelateerd

Lees ook

Aangeboden door onze partners