Woordvoerder van CD&V-fractie lanceert wetsvoorstel

“Geef papa’s van een tweeling dubbel zoveel vaderschapsverlof”

© JVDP

Papa’s van een tweeling hebben nu recht op tien dagen vaderschapsverlof. Evenveel als vaders die één kindje krijgen. Sam Voeten (28), woordvoerder van de CD&V-Kamerfractie en kersverse papa van tweeling Lou en Céleste, vindt dat oneerlijk. Hij pleit voor tien dagen pér kind. “Ik ben nu opnieuw aan het werk”, zegt hij. “Maar de échte werker, die zit thuis.”

Jens Vancaeneghem

Een koningswens. Een jongen en een meisje, in één klap. Zes weken geleden is Sam Voeten papa geworden van Lou en Céleste. Hij is een gelukkige en trotse vader, maar een tweeling betekent ook hard labeur.

“Als je één kindje hebt en dat gaat slapen, dan heb je even rust”, zegt hij. “Dan kan je eens iets anders doen: een filmpje zien, de keuken opruimen. Bij een tweeling is dat anders. Als de ene slaapt, begint de andere te wenen. En als ze honger hebben, is dat vaak samen en heb je twee krijsende baby’s.”

Een drukte vanjewelste die zijn echtgenote voor het grootste deel op zich neemt. Sam Voeten was er die eerste weken liever zelf meer geweest voor vrouw en kinderen, maar dat laten de huidige regels niet toe. Net zoals alle andere vaders heeft hij slechts recht op tien werkdagen vaderschapsverlof.

Een lacune in de wet, vindt Voeten, want moeders van een tweeling of meerling hebben wél recht op extra weken moederschapsverlof.

Wetsvoorstel

“Tweelingpapa’s zouden minstens één week extra moeten krijgen”, zegt Voeten. “Idealiter geldt het verlof gewoon per kind. De ­eerste twee weken slapen de kindjes nog veel, maar vanaf week drie, vier worden ze veel actiever. Net dan moeten we weer gaan werken. Bovendien worden meerlingen vaak geboren via keizersnede. De eerste vijf dagen lag mijn vrouw nog in het ziekenhuis. Dat betekent: één schamele week om je thuis een beetje te settelen.”

Het verhaal van Voeten heeft zijn partij ertoe aangezet om een wetsvoorstel uit te werken. Opvallend, want Voeten is woordvoerder van de CD&V-fractie binnen de Kamer en houdt zich niet bezig met de inhoud.

Of het voorstel in de praktijk wordt omgezet, hangt af van de Kamer. Meerderheidspartijen N-VA en Open VLD zeggen ervoor open te staan en ook minister van Werk Kris Peeters (CD&V) ­is positief. Veel zal ook afhangen van wat op Europees niveau beweegt. EU-commissaris Marianne Thyssen presenteerde onlangs een voorstel om elke vader tien dagen verlof te geven na de bevalling. Het is onduidelijk of dat per kind zou zijn, maar ook daar moet het parlement nog zijn ­zegen geven.

LEES OOK

Nu in het nieuws