Vervanger van Le Pen bij Front National moet al na paar dagen weg door controverse rond negationisme: “Ik herinner mij daar niets van”

Bron © Le Soir, The Guardian

Jean-François Jalkh (rechts) naast Marine Le Pen. Foto: AP

Begin deze week liet Marine Le Pen weten dat ze tijdelijk een stap opzij zet als voorzitter van het Front National (FN). Om zich volledig te kunnen concentreren op de Franse presidentsverkiezingen. Haar vervanger moet echter al na enkele dagen opstappen.

Marine Le Pen nam het voorzitterschap in januari 2011 over van haar vader Jean-Marie Le Pen en maakte de partij vervolgens groot in de regionale verkiezingen. Zondag kreeg ze 7,6 miljoen stemmen in de eerste ronde van de huidige presidentsverkiezingen, wat het sterkste resultaat ooit is voor een Front National-kandidaat. Ze haalde 2,8 miljoen stemmen meer dan haar vader in 2002.

Verwacht wordt dat Emmanuel Macron op 7 mei de tweede ronde zal winnen en dus zette Le Pen tijdelijk een stap opzijals voorzitter van het FN. Jean-François Jalkh werd benoemd tot interim-voorzitter maar moet enkele dagen later zijn functie alweer opgeven. Hij wordt beschuldigd van negationisme en wil zich zonder andere kopzorgen kunnen verdedigen, aangezien hij een klacht heeft ingediend.

Jalkh zou in 2000 als parlementslid tegen een journalist van de krant La Croix gezegd hebben dat hij twijfelt aan de inzet van het zenuwgas Zyklon B om mensen op grote schaal om te brengen. “Technisch gezien is het onmogelijk”, werd hij geciteerd, woorden die nu opnieuw verschenen in Le Monde. “Waarom? Omdat je dagen nodig hebt om ruimtes te ontsmetten na het gebruik van Zyklon B”.

Hij zou zijn uitspraken gedaan hebben na een gesprek met een chemicus en bovendien de argumenten van Robert Faurisson, een voormalige academicus die veroordeeld werd voor het ontkennen van de Holocaust, geprezen hebben. Ook Jean-Marie Le Pen beschreef de Holocaust meermaals als “een detail in de geschiedenis” en de Franse bezetting door de nazi’s als “niet meteen inhumaan”.

“Onzin”

Volgens Jalkh zelf is de hele controverse klinkklare onzin. “Dit is de eerste keer dat ik hierover iets hoor”, zei hij tegen Le Monde. “Ik herinner mij hier niets van. Een interview heb ik misschien wel gegeven, maar niet over die onderwerpen. Ik ben er al bij sinds 1974 en daag iedereen uit om iemand te vinden die mij over zulke onderwerpen heeft horen praten”.

Richard Ferrand, de campagneleider van Le Pens tegenstander Emmanuel Macron, reageerde door te zeggen dat het FN iemand had aangesteld die lijkt op Le Pen: “Iemand met ideeën die enkel verdelen”. David Rachline, de campagneleider van Le Pen, was snel om te reageren en noemde het hele voor een “vals schandaal”. Hij bevestigde ook dat Jalkh een klacht heeft ingediend.

Volgens Louis Aliot zal Steeve Briois de plek van Jalkh als interim-voorzitter opnemen. Briois is momenteel één van vier vice-voorzitter, net als Jalkh.

“Jalkh begon er zelf over”

Magali Boumaza, die het interview met Jalkh deed, zegt dat het interview drie uur duurde en plaatsvond op het voormalige FN-hoofdkwartier in Saint-Cloud. De politicus zou zelf begonnen zijn over de gaskamers, aldus Boumaza, die argumenteert dat haar artikel in 2005 in een academisch tijdschrift verscheen zonder dat daar commentaar of kritiek op kwam.

Door vtvn
AANGERADEN