N-VA wil het in 2018 óveral zonder CD&V doen

Yves Leterme (CD&V) en Geert Bourgeois (N-VA) blonken destijds van trots over hun Ieperse kartel Foto: BELGA

Ieper -

N-VA trekt definitief een streep onder het kartel CD&V­N-VA in Ieper, het laatste grote symbool van het oude ­huwelijk tussen de twee partijen. Het is een duidelijk ­signaal en een bewuste strategie in de aanloop naar de verkiezingen van 2018. “We moedigen ál onze lokale afdelingen aan om zelfstandig naar de kiezer te gaan”, zegt de partij.

“De vorige verkiezingen kwamen er ook al instructies vanuit de N-VA-partijtop, maar toen kon ik dat nog tegenhouden. Een nieuw dictaat vanuit Brussel verwondert mij dus niet.” Ex-premier Yves Leterme (CD&V) reageert “absoluut niet verrast” op de kartelbreuk in zijn vroegere thuishaven Ieper. Nochtans moet het ergens pijn doen. Amper een jaar na zijn politieke afscheid uit Ieper blaast N-VA de samenwerking met CD&V al op.

Samen met Geert Bourgeois (N-VA) was Leterme in 2004 nog de grote architect van het kartel tussen CD&V en N-VA. Na de ontploffing van het nationale kartel in 2008 bleven er van de 140 lokale kartels nog maar enkele over. Ook Leterme klampte in zijn thuisstad Ieper altijd vast aan zijn geesteskindje.

Dat laatste grote symbolische bolwerk is nu gevallen. De relatie is nu definitief voorbij, de laatste dozen met mooie herinneringen opgeborgen. “We voelen dat we lokaal groeien, we willen meer ons eigen gewicht in de schaal kunnen gooien na 2018”, zegt de lokale N-VA-kopman Jan Vercammen.

Nieuw bloed

Een heel bewuste strategische keuze, want óveral dringt de partijtop erop aan om van de eigen kracht uit te gaan en volledig te breken met het verleden. “We moedigen onze lokale afdelingen aan om zelfstandig naar de kiezer te gaan, al ligt de eindbeslissing natuurlijk volledig bij hen”, benadrukt de woordvoerder van N-VA-voorzitter Bart De Wever.

In de aanloop naar de verkiezingen van 2018 steekt N-VA de grote ambities niet onder stoelen of banken. CD&V staat op lokaal niveau nog altijd ijzersterk, maar de strijd om dé volkspartij van Vlaanderen te worden, is losgebarsten. Het verklaart de nervositeit van de lokale CD&V-mandatarissen. “De meeste kartels zijn opgericht toen we nog het kleine broertje waren van CD&V. Die tijd is voorbij”, zegt N-VA-parlementslid en West-Vlaams kopstuk Brecht Vermeulen. De ‘merknaam N-VA’ moet een pak meer stemmen opleveren. Én het dwingt de lokale N-VA-afdelingen om een tandje bij te steken. “Het zorgt dat ze uit hun comfortzone moeten komen en op zoek moeten naar nieuw bloed om de lijsten te vullen. Ook in Ieper is er nog wat werk aan de winkel”, zegt Vermeulen.

Uit het oog is nog niet uit het hart. Het afscheid van CD&V is geen gemakkelijke keuze voor de lokale N-VA-afdelingen. In Ieper moest kopman Vercammen al zijn overredingskracht gebruiken om de lokale afdeling mee te krijgen. CD&V blijft er ook de “preferentiële” partner. Maar negen jaar na het kartel is er geen plaats meer voor oud sentiment: het huwelijk is definitief voorbij.

Kartel overal aan het sneuvelen

Naast Ieper telde Vlaanderen nog vijf andere CD&V/N-VA-kartels. Maar ook die dreigen binnenkort te sneuvelen. In het Aalter van CD&V’er Pieter De Crem overleefde het kartel tot nu toe, maar ook daar ruikt N-VA haar kans. “We bekijken de opportuniteiten voor de toekomst van onze afdeling, maar hebben nog geen beslissing genomen”, zegt Sofie Vermeersch (N-VA). In Melle gaat het ook al moeilijk tussen de kartelpartners en in Oosterzele zet N-VA de deur helemaal open voor andere partners.

Alleen in het West-Vlaamse Wielsbeke en het Antwerpse Berlaar lijkt het kartel stand te houden. “De uitzondering die de regel bevestigt”, zo noemt Staf Geysemans zijn Berlaarse N-VA-afdeling. “De samenwerking verloopt schitterend en de mensen zijn hier heel tevreden.”

Door Simon Andries en Tommy Huyghebaert