Russische man riskeert zware gevangenisstraf voor Pokémon Go-video in kerk

Een Russische YouTuber riskeert een jarenlange gevangenisstraf nadat hij een video maakte over Pokémon Go in een kerk. Hij werd veroordeeld voor het “aanzetten tot religieuze haat”.

adm

De video dateert van vorig jaar en werd opgenomen in de beroemde ‘Kathedraal op het bloed’ in de Russische stad Jekaterinenburg. In de video doet YouTuber Sokolovsky nogal lacherig over religie in het algemeen en grapt hij dat hij Jezus maar niet kan vangen. Voorts stelt hij de religieuze wetten die in Rusland geld aan de kaak. Hij somt zelfs de straffen op die wettelijk bepaald zijn voor spot jegens de Russisch orthodoxe kerk.

Kort nadat hij de video postte werd de man gearresteerd, hij heeft sedert dien in voorhechtenis gezeten. Afgelopen vrijdag liep zijn proces ten einde en kreeg hij de maximumstraf. “Ik ben een idioot, maar in geen geval ben ik een extremist”, stelde de YouTuber in een schriftelijke verklaring. “Lang geleden, werden mensen langere tijd opgesloten in werkkampen - niet voor 3,5 jaar, maar tientallen jaren - omdat ze grove moppen maakten over, bijvoorbeeld, het communisme of Stalin. Nu ziet het ernaar uit dat ze mij 3,5 jaar willen wegsteken omdat ik ongepaste grappen heb gemaakt over de orthodoxe kerk en Patriarch Kirill. Ik vind dit barbaars en achterlijk. Ik kan niet begrijpen hoe dit mogelijk is. Ondanks alles, zoals we hier gezien hebben, is het dus wel degelijk mogelijk.”

De wet die Sokolovsky overtreden heeft met zijn video is dezelfde wet die leden van de punkgroep Pussy Riot achter tralies deed verdwijnen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten