“Alleen in België”: als dakloze heb je enkel recht op zorg als je kan bewijzen… dat je een adres hebt

© BELGA

Met het officiële einde van de winteropvang kondigt de ngo Dokters van de Wereld aan dat haar leden 1.700 medische consultaties hebben verstrekt bij meer dan 880 daklozen. De dokters waren 167 nachten aanwezig in de verblijfscentra. Dat meldt de organisatie dinsdag op haar website.

vtvn

Dokters van de Wereld verzorgde hoofdzakelijk mensen met ademhalingsproblemen en problemen met de spieren, huid en spijsvertering. De teams verstrekten 260 ‘welzijnsconsultaties’, zoals massages en pedicures. Verder kregen 185 mensen psychosociale hulp in een verzorgingscentrum van Dokters van de Wereld.

De ngo roept op om het huidige systeem te veranderen zodat daklozen het hele jaar lang toegang hebben tot medische hulp. Volgens Nel Vandevannet, directrice van de Belgische projecten van Dokters van de Wereld, biedt het winterplan geen oplossing op lange termijn voor het grotere probleem. Bovendien wil Dokters van de Wereld komaf maken met “het administratieve obstakel waarbij je als dakloze enkel recht op zorg hebt als je kan bewijzen… dat je een adres hebt”.

“Ik maak me grote zorgen over mijn patiënten” zegt dokter Jean-Claude Bollaerts. Het is het vierde jaar dat hij als vrijwillig arts daklozen verzorgt in de winteropvang. “Ik zit met astmapatiënten, diabetespatiënten: hoe zullen die nu aan insuline raken? Vorige week nog had ik een dakloze vrouw op consult: ze dacht dat ze een miskraam had. Het was ‘gelukkig’ maar een ernstige infectie aan de urinewegen. Hoe moet ze zich nu verzorgen op straat?” Het is de vraag waar we als vrijwilligers van Dokters van de Wereld elke lente weer van wakker liggen.”

Woensdag stellen de vertegenwoordigers van de Brusselse OCMW’s en van daklozenorganisatie Samusocial de maatregelen voor die ze nemen om het probleem structureel op te lossen, zodat daklozen het hele jaar door toegang hebben tot gezondheidszorg.

LEES OOK

Nu in het nieuws