Leterme na verkoop aandelen BNP: “Misschien moet ik Wouter Bos nog eens bellen...”

© BELGA

De Belgische staat gaat zijn belang in de Franse groep BNP Paribas afslanken van 10,19 procent naar 7,8 procent. Dat lokte een prikje uit bij Yves Leterme aan het adres van voormalig Nederland minister Wouter Bos. “Misschien moet ik Wouter Bos nog eens bellen... ”, zo knipoogde de CD&V’er op twitter.

Aan de huidige koersen zou die operatie de Belgische schatkist ongeveer 2,1 miljard euro opleveren. “De opgebouwde participatie in BNP Paribas is een gevolg van de redding van Fortis tijdens de bankencrisis van 2008. De Belgische overheid heeft Fortis toen gekocht voor 9,4 miljard euro en vervolgens 75 procent daarvan verkocht aan BNP Paribas voor 121 miljoen aandelen. De kostprijs per aandeel bedroeg dus 58 euro. Het finale resultaat van de transactie zal pas in de loop van nacht bekend zijn”, aldus het kabinet-Van Overtveldt.

“Deze transactie geeft ons het beste van twee werelden”, reageert de minister. “Enerzijds slagen we erin om een belangrijke meerwaarde op deze verkoop te realiseren. Op die manier leveren we een belangrijke bijdrage aan de schuldafbouw en beperken we ons risico ten opzichte van de financiële sector. “

“Anderzijds wil ik benadrukken dat slechts een deel van de participatie werd ten gelde gemaakt omdat we belang blijven hechten aan ons lange termijn strategisch aandeelhouderschap in BNP Paribas, niet in het minst omwille van het economisch belang van deze bank in ons land”.

Volgens de minister zal, door de specifieke opzet van de transactie, het dividend dat de overheid in 2017 ontvangt volledig behouden kunnen blijven. Hij wijst erop dat de transactie kadert in de uitvoering van het regeerakkoord “dat streeft naar een optimale valorisatie van de participaties in de financiële sector zonder echter de bredere financieel-economische en maatschappelijke context uit het oog te verliezen”.

Financieel expert: niet onverstandig

Dat de Belgische staat een deel van zijn belang in de Franse groep BNP Paribas verkoopt, is in het huidige beursklimaat geen onverstandige zet. Dat zegt financieel expert Pascal Paepen woensdagavond in een reactie. Kanttekening is volgens Paepen dat dit idealiter pas na de verkoop meegedeeld wordt. “Nu kan dit op de koers wegen”, klinkt het.

De Brusselse beurs staat op het hoogste niveau in negen jaar en ook BNP Paribas kent zijn hoogste stand sinds oktober 2008. “Het is heel moeilijk in te schatten wanneer het ideaal is om te verkopen. Maar dit lijkt mij geen slecht moment. Ik hoor meer en meer dat een correctie mogelijk is, nu de aandelenkoersen fors gestegen zijn”, aldus Paepen.

“Daarnaast is er ook een oude beurswijsheid ‘sell in may and go away’, al is dat voor een deel flauwekul geworden.” Paepen heeft wel bedenkingen bij het feit dat de verkoop van het belang aangekondigd wordt. “Idealiter zeg je dit achteraf pas. Dit kan op de koers wegen en de laatste koers zal je nooit krijgen.”

Aan de huidige koersen zou de operatie de Belgische schatkist ongeveer 2,1 miljard euro opleveren. Paepen geeft ook nog aan dat de Belgische deelname aan de kapitaalverhoging bij BNP Paribas, waar destijds ernstig over gedebatteerd is in de Kamer, uiteindelijk een goede zet geweest is. “Dit heeft goed opgebracht en nu winst nemen is geen slechte zaak”, besluit hij.

Yves Leterme

Gewezen premier Yves Leterme heeft donderdag met een prikje gereageerd. “Misschien moet ik Wouter Bos nog eens bellen... ”, zo knipoogde de CD&V’er op twitter.

Leterme was premier toen Fortis Bank in 2008 op instorten stond. Onder hoogspanning sloten België en Nederland uiteindelijk een akkoord over de verkoop van alle activiteiten van Fortis in Nederland, inclusief ABN Amro. De Nederlandse overheid telde er 16,8 miljard euro voor neer.

Na afloop van de gezamenlijke persconferentie waarop de deal werd aangekondigd, verkondigde PVDA-minister van Financiën Wouter Bos doodleuk dat Nederland “de gezonde delen” had opgekocht en zo de Nederlandse tak had behoed voor “mogelijk besmettingsgevaar door delen die wat minder gezond zijn”. Leterme was ‘not amused’. “Minister Wouter Bos doet wel vaker ongelukkige uitspraken. Dat hangt kennelijk samen met mijnheer Bos”, zo beet hij daags nadien terug.

Zoveel jaar later stelt Leterme tevreden vast de Belgische staat allerminst zijn broek gescheurd heeft aan de redding. “Verkoop BNP-aandelen met meerwaarde. Misschien moet ik Wouter Bos nog eens bellen... Over ‘goede en slechte delen’. #Fortis”, zo zette hij donderdag via twitter de puntjes even op de ‘i’.

Bos zelf werd in eerste instantie weliswaar bejubeld voor zijn aanpak, maar intussen hebben de Nederlanders fors verlies moeten slikken op de deal. En ook over de redding van ING kreeg hij nadien heel wat kritiek.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten