Minst populaire president

Het einde van Hollande, de minst populaire president in de geschiedenis van Frankrijk

© Photo News

© AFP

© REUTERS

© REUTERS

1 / 4

Met de verkiezing van Macron als nieuwe president van Frankrijk komt er stilletjesaan een einde aan de tijd dat socialist François Hollande aan het hoofd staat van Frankrijk. Het was een tijd waarin Frankrijk meerdere zwarte bladzijden in z’n geschiedenis erbij kreeg. Meerdere aanslagen tekenden het presidentschap van Hollande. Hij wordt hiermee de minst populaire president van de Vijfde Franse Republiek. Maar ook zonder die aanslagen was Hollande allerminst geliefd.

lbo

Hollande begon op 15 mei 2012 aan zijn functie als president van Frankrijk, nadat hij in de tweede ronde toenmalig president Nicolas Sarkozy had geklopt. Al van in het begin van zijn presidentschap, was de populariteit van Hollande niet zo hoog. Anderhalf jaar nadat hij werd ingehuldigd, had hij nog maar de steun van 20 procent van de bevolking. Hiermee was hij de minst populaire president sinds de oprichting van de Vijfde Franse Republiek. Het vorige laagterecord stond op naam van een andere François. François Mitterand had in 1991 een score van 22 procent.

© AFP

Amper 20 procent van de Fransen gaf eind 2013 ook aan tevreden te zijn met Hollande als president. 42 procent bleek zeer ontevreden. Bijna de helft van de Fransen vond toen dat de president slecht functioneerde. In de jaren en maanden daarop, kwam daar weinig verandering in.

Aanslagen

En dan moesten de aanslagen in Frankrijk nog komen. Hollande kreeg tijdens zijn presidentschap te maken met meerdere aanslagen in zijn land. De voorbije 2 jaar alleen al is Frankrijk 10 keer het doelwit geweest van terroristen. Zo was er de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo, de steekpartij aan een joods centrum, de geplande aanslag op een gasfabriek in Saint-Quentin-Fallavier, de verijdelde aanslag op de Thalys, de aanslagen van november 2015 in Parijs, de verijdelde aanslag op de luchthaven van Orly, de moord op een Franse agent en zijn vrouw, de aanslag op de Franse nationale feestdag in Nice of, recent nog, de aanslag op de Champs Elysées, een paar dagen voor de eerste ronde van de verkiezingen.

LEES OOK. Alweer Parijs...Franse hoofdstad al zesde keer in drie jaar getroffen door terreur

Hollande probeerde krachtdadig op te treden, maar zijn populariteit bleef laag. Vorig jaar nog bleek dat Hollande, moesten er toen verkiezingen geweest zijn, in geen enkel scenario zou winnen, niet in de eerste ronde, en ook niet in de tweede ronde, ongeacht of zijn tegenkandidaat daarin Marine Le Pen, Nicolas Sarkozy of Alain Juppé zou zijn (toen nog de belangrijkste potentiële presidentskandidaten, red.).

© AFP

Geen tweede ambtstermijn

Hollande hakte de knoop toen nog niet door over een eventuele tweede ambtstermijn, maar eind december 2016 kwam dan toch de mededeling: hij zou geen kandidaat zijn bij de presidentsverkiezingen van 2017. Op dat moment bleek amper 13 procent van de Fransen nog vertrouwen te hebben in de 62-jarige president. Moest hij zich kandidaat hebben gesteld, zou Hollande slecht 7 procent hebben gehaald in de eerste ronde, volgens peilingen.

Maar die kandidaatstelling kwam er dus niet. Hollande is hiermee de eerste president sinds 1958 die zich niet kandidaat stelt voor een tweede ambtstermijn. En zo komt er binnenkort dus al na 5 jaar een einde aan de ambtstermijn van een van de minst populaire presidenten in de recente Franse politieke geschiedenis.

© Photo News

LEES OOK

Nu in het nieuws