Het ‘geheim wapen’ van Emmanuel Macron

Dit wordt de nieuwe ‘Première Dame’ van Frankrijk

© REUTERS

Dat Brigitte Trogneux 24 jaar ouder is dan de nieuwe Franse president Emmanuel Macron, is intussen wel geweten. Maar wie is de nieuwe first lady van Frankrijk echt? Het geheime wapen van Macron, de vrouw zonder wie hij zichzelf niet zou kunnen zijn en zijn adviseur. Een portret.

Guy Stevens

Brigitte Trogneux wordt op 13 april 1953 geboren in Franse Amiens. Ze is de jongste van zes kinderen en haar ouders vervullen het droomberoep van alle kinderen: chocolatier. Aan geld is er geen gebrek ten huize Trogneux en dus hebben de kinderen een zorgeloze jeugd. In haar puberjaren krijgt Brigitte het wel even moeilijk, maar ze vindt een uitweg in de literatuur. Lezen, lezen en nog eens lezen: veel meer doet ze in die periode niet. Het zou haar geen windeieren leggen.

© AFP

In haar geboortestad leert ze haar eerste echtgenoot kennen. Want al op haar 20ste is Brigitte getrouwd met bankier André-Louis Auzière. Samen krijgen ze drie kinderen. Laurence, vandaag een cardiologe, advocate Tiphaine en ingenieur Sébastien. Allemaal hebben ze tot op vandaag een bijzonder hechte band met hun moeder. Ze helpen zelfs actief, bijvoorbeeld bij het organiseren van verkiezingsbijeenkomsten, het monitoren van sociale media en het ‘zen’ houden van hun moeder.

Lerares

Toen ze moeder werd, werkte Brigitte in Amiens als lerares Frans en Latijn in een jezuïetenschool. Daar haalt ze voordeel uit haar kennis van literatuur en openbaart haar voorliefde voor cultuur - vooral theater - zich. Ze ijvert er voor het organiseren van een schooltheater - met succes - en mag dat organiseren.

© EPA

Een van de acteurs in dat theater is de 15-jarige Emmanuel Macron. Een klasgenoot van haar dochter Laurence en een jongeman die de op dat moment 40-jarige Brigitte meteen fascineert. “Hij maakte toen een grote indruk op mij”, zei Brigitte daarover in een interview met Paris Match. “Ik voelde dat hij de man van mijn leven was, maar het kon niet.”

Omgekeerd is er evenveel aantrekkingskracht. Helaas zijn er twee hindernissen: Macron is op dat moment nog minderjarig en Brigitte is getrouwd. Vooral de ouders van de jongeman, die hem naar Parijs sturen om daar verder te studeren, maken duidelijk dat ze tegen een eventuele relatie zijn.

LEES OOK. Zo reageerden de ouders van Macron toen ze ontdekten dat hij een relatie had met zijn 25 jaar oudere leerkracht

Hun poging om de geliefden bij elkaar weg te houden, mislukt. Ze houden contact en na de scheiding van Trogneux besluiten ze het erop te wagen. En kijk: in 2006 stappen ze in het huwelijksbootje en elf jaar later mogen ze zich president en first lady van Frankrijk noemen. Ze belooft een première dame met humor te worden. “Ik heb hem gezegd dat hij nu voor het presidentschap moest gaan. Binnen 5 jaar zou mijn smoel een probleem zijn.”

Zichzelf zijn

In een toespraak noemde Macron haar al de vrouw “zonder wie hij zichzelf niet zou zijn”. Ze is zijn geheim wapen, zijn adviseur. Ze wijkt geen moment van zijn zijde, wordt toegeroepen op debatten en zou de enige zijn naar wie Macron echt luisterde tijdens de campagne. Trogneux is populair en mediageniek én heeft humor. “Het moet 2017 worden, in 2022 zal zijn probleem mijn smoel zijn”, zei ze al eens lachend.

Moeite met de kinderen en intussen ook zeven kleinkinderen heeft Macron naar eigen zeggen niet. Hij zei al meermaals haar kleinkinderen ook als de zijne te beschouwen. En dus neemt Brigitte binnenkort haar intrek in het Elysée met haar man. Daar zal haar rol vermoedelijk even groot blijven, want ze gaf al te kennen enkele ideeën te hebben overwijs. Of wordt ze toch vooral een gastvrouw voor de bezoekers van haar echtgenoot?

LEES OOK

Nu in het nieuws