Zijn loon en het land waar hij prins van wordt: wist u dit al over de Franse president?

© REUTERS

Emmanuel Macron wordt zondag de jongste president van Frankrijk. Hij krijgt niet alleen de sleutels van het Elysée, maar nog een pak meer. Een overzicht:

lbo

ZIJN LOON. Voor minstens vijf jaar lang zal Emmanuel Macron als Frans president moeten zwoegen om zijn land weer op de rails te krijgen na het volgens vele falende presidentschap van Hollande. Mogelijk doet hij er na die vijf jaar nóg eens een ambtstermijn bij.

© REUTERS

In die jaren zal hij vermoedelijk tussen de 15.000 en 19.000 euro verdienen. Dat eerste bedrag is het loon dat Hollande zichzelf maandelijks toekende. De 19.000 is wat diens voorganger Nicolas Sarkozy iedere maand op zijn rekening zag gestort.

Met een jaarlijks nettosalaris van ongeveer 180.000 euro verdient de Franse president eigenlijk op het wereldtoneel niet zoveel. Ter vergelijking: de Amerikaanse president strijkt een netto basissalaris op van 400.000 dollar, ofwel 373.000 euro. Ook de Duitse bondskanselier, momenteel Angela Merkel, verdient met 260.000 euro meer dan de president van Frankrijk.

Al is dat maandelijks nettoloon tussen 15.000 en 19.000 euro ook niet min. Tot 2007 moest de Franse president het met beduiden minder doen: 7.000 euro netto per maand.

Naast dat loon krijgt de Franse president overigens ook nog heel wat premies.

© Reporters / BLANCHOT Philippe /

ZIJN TITELS. Emmanuel Macron wordt niet alleen president van Frankrijk. De jonge politicus krijgt in die functie ook een aantal eretitels achter zijn naam. Zo wordt de Franse president ook co-prins van Andorra. Daarnaast wordt de president ook ere-kanunnik van meerdere Franse kathedralen en kerken.

ZIJN NIEUWE WONING. Emmanuel Macron is geboren en getogen in Amiens, in het noorden van Frankrijk. De voorbije jaren woonde hij in Le Touqet, ook in noordelijk Frankrijk. Maar de komende jaren zal hij naar Parijs moeten verhuizen.

De ambtswoning van de president, het Elysée, bevindt zich namelijk in de Franse hoofdstad, in de Rue du Fabourg Saint-Honoré, nummer 55. De officiële residentie van de president ligt in het 8e arrondissement van Parijs, niet ver van de Champs-Elysées.

ZIJN BUITENVERBLIJVEN. Het Elysée is om te werken, maar daarnaast heeft de Franse president ook een aantal buitenverblijven in Frankrijk. Een ervan is Fort de Brégançon, een fort op een rots werd gebouwd op een schiereiland in de Middellandse zee, in het zuiden van Frankrijk.

Daarnaast geldt ook Hôtel de Marigny, niet ver van het Elysée, als buitenverblijf. Dat ‘hotel’ wordt vooral gebruikt als verblijf voor buitenlandse gasten.

En Macron kan als hij wil ook naar een buitenverblijf in Versailles: het Pavillon de La Laterne.

© Photo News

ZIJN WAGENS EN VLIEGTUIGEN. De Amerikaanse president heeft zijn ‘Air Force One’. Maar ook de Franse president heeft een vliegtuig ter beschikking. Of beter gezegd: meerdere vliegtuigen. Hij moet er wel telkens de verwijzingen naar een van zijn voorgangers, Nicolas Sarkozy, bij nemen. Zo heeft de president een Falcon ZX ter beschikking, die Carla One wordt genoemd. Daarmee wordt verwezen naar Carla Bruni, de echtgenote van Sarkozy. Daarnaast kan de president ook gebruikmaken van de Air Sarko One. Ook de naam van die Airbus, verwijst naar Nicolas Sarkozy.

Verder zitten er ook een aantal helikopters in de presidentiële luchtvloot.

Naast die luchtvloot heeft de Franse president ook een ruim wagenpark. Het gaat daarbij telkens om wagens van Franse autobouwers, zoals Citroën, Peugeot en Renault.

ZIJN MACHT. De Franse president heeft veel macht. De president kan het parlement ontbinden en kan wetten uitvaardigen. Tegelijk moet hij zelf geen verantwoording afleggen tegenover het parlement.

Daarnaast is het ook de president, in dit geval dus Macron, die het beleid bepaalt in enkele cruciale domeinen, zoals defensie, buitenlands beleid of de economie.

Op papier is de Franse president de meest machtige functie in de democratische wereld. Dat maakt van het Franse presidentschap een unieke functie. De functie van president zoals die bij de start van de Vijfde Republiek werd ingevuld, moest autoriteit geven aan een machtige leider, die tegelijk ook nationale eenheid uitstraalde, politieke facties onder controle zou houden en voor relatief lange termijn het beleid kon uitstippelen.

ZIJN ‘VOORGANGER’. Macron is dus de jongste president in de geschiedenis van Frankrijk. Om op zoek te gaan naar zijn voorganger op dat vlak, moeten we een heel eind terug in de geschiedenis. Op 20 december 1848 begon Louis-Napoléon Bonaparte aan zijn ambtstermijn als president. Hij was toen 40 jaar oud. Macron is nu 39 jaar.

Louis-Napoléon was de neef van Frans generaal en dictator Napoleon Bonaparte. Niet lang nadat Louis-Napoléon president was geworden, wilde hij zijn macht uitbreiden. Dat wilde het parlement dan weer niet, waarna Napoleon het parlement ontbond. Een jaar later werd Frankrijk officieel een keizerrijk.

LEES OOK

Nu in het nieuws