Studentencollectief roept grote Belgische universiteiten op het matje

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Een tweetalig studentencollectief aan de zes Belgische universiteiten vraagt in een open brief dat de onderwijsinstellingen zich terugtrekken uit investeringen in fossiele brandstoffen. Van hun banken zouden ze moeten eisen dat hun investeringsportfolio’s strikt fossielvrij worden, bericht Knack.be.

De studenten horen bij het collectief ‘Fossil Free’, met kernen aan de KU Leuven, UGent, VUB en de Franstalige uniefs UCL, ULB en ULg.

“De tijd slinkt om zoals afgesproken in het klimaatakkoord van Parijs de opwarming van de aarde tot 1,5 °C te beperken en klimaatverandering te beheersen. Aan het huidige tempo van uitstoot, belanden er in minder dan acht jaar genoeg broeikasgassen in de atmosfeer om die rode lijn van 1,5° te overschrijden”, aldus het studentencollectief in de open brief.

Volgens het studentencollectief beleggen zogenaamd duurzame investeringsfondsen van Belgische banken fors in fossielebrandstofproducenten zoals Shell, BP, Total en Gazprom. Ze vragen hun universiteiten gezamenlijk op te treden en de creatie van fossielvrije investeringsfondsen te eisen bij hun banken. “Het is voor onze universiteiten een maatschappelijke plicht de fossiele industrie nu de rug toe te keren en overtuigde leiders te worden in de transitie naar een duurzame toekomst.”