Macrons eerste mirakel (volgens Charlie Hebdo)

Ze hebben het weer gedaan, de ‘sjarels’ van Charlie Hebdo. Op de front van hun nieuwste nummer prijkt een tekening van de nieuw verkozen president Macron en zijn vrouw, Brigitte… die hoogzwanger is.

De titel is veelzeggend: “Hij gaat mirakels doen”, een niet eens zo subtiele verwijzing naar haar leeftijd (mevrouw Macron is 64 en 24 jaar ouder dan haar man).

In Frankrijk regent het reacties op de nieuwste tekening van redactiedirecteur Riss. De enen vinden de cover “seksistisch”, “walgelijk”, “vrouwonvriendelijk” of minstens “getuigend van slechte smaak”. Anderen vinden de front dan weer “grappig” en verdedigen het “recht op vrije meningsuiting”, een verwijzing naar de moordende aanslag van bijna 2,5 jaar geleden op de redactie van het satirische weekblad.

Opvallend: een week voordien had het blad nog indirect opgeroepen om tegen Le Pen (en dus voor Macron) te stemmen. Het zorgde ervoor dat de journalist van Charlie Hebdo de toegang geweigerd werd op de verkiezingsavond van het Front National, vorige zondag. Met deze cover weet het presidentiële koppel meteen dat hen de komende vijf jaar nog een en ander te wachten staat.

Door krs
AANGERADEN
Meest recent