Leuvense fietshandelaar krijgt dief over de vloer en wil hem vatten via Facebook

De dief steekt de ipad in zijn binnenzak Foto: rr

Leuven -

Op woensdag 10 mei werd uit de fietsenwinkel van Lieven Jacobs een iPad gestolen. Op bewakingsbeelden is zeer goed te zien hoe een man zich tweemaal in de winkel begeeft en de iPad gewoon meepakt. Jacobs plaatste de bewakingsbeelden op facebook en daar stromen ondertussen de reacties binnen.

In het filmpje dat Jacobs op facebook plaatste kan je duidelijk zien hoe een man met een pet en een rugzak rustig verschillende kasten opentrekt en rondkijkt naar alles wat vast en los zit. Hij loopt naar buiten en komt even later binnen met een bril op als vermomming. Deze keer neemt hij de iPad die op de toonbank staat gewoon mee. Op de facebookpost van Jacobs kwamen uiteenlopende en verschillende reacties. “Ik ben heel hard verschoten van het aantal reacties”, zegt Jacobs.

Jacbos wordt zo bijvoorbeeld gewezen op de afwezigheid van mensen achter de toonbank. “We hebben een winkel met 3 verdiepen”, zegt Jacobs, “Ik was bezig met een klant in de winkel en mijn vrouw ook. We kunnen niet overal tegelijk zijn hé!” Ook zijn er situaties waar je niet veel aan kan doen. “Zo is er eens een man binnengekomen, op een fiets gesprongen en zo de winkel uitgereden.”

Ook reageren enkele mensen negatief op het posten van het filmpje, zij zeggen namelijk dat de handelaar het filmpje naar de politie had moeten brengen. “Mijn vrouw heeft aangifte gedaan van de diefstal”, zegt Jacobs, “we hebben de beelden ook meegegeven, maar we weten natuurlijk niet of dat iets oplevert en via facebook heeft het dikwijls wel resultaat.” In België is het namelijk verboden om beelden van dieven en vandalen online te verspreiden. “Ik wil niet in de problemen komen door de wet op de privacy, maar ik heb vele andere handelaars ook via facebook beelden zien verspreiden. En zo konden zij de dieven vatten.”

Sommige kijkers vonden echter ook dat de winkelier de diefstal zelf uit de hand had gelokt, door de iPad niet op slot te doen of in een kastje te steken. “Normaal zit onze iPad altijd op slot, maar onlangs was er een defect en dus hebben we iemand laten komen om dit te herstellen”, legt Jacobs uit. “De iPad werd vervangen, maar we zijn hem vergeten terug op slot te doen.”

Door bapl