Ex-premier Frankrijk mag niet op kieslijst Macron

© AFP

Manuel Valls, de voormalige premier van Frankrijk onder president Hollande, mag niet op de kieslijst van ‘La République En Marche’, de partij van de pasverkozen president Emmanuel Macron. Dat maakte de partij vandaag bekend.

jdb

“Zijn kandidatuur beantwoordt niet aan de criteria van de partij”, luidt het in een mededeling.

Valls had enkele dagen geleden nog aangegeven dat hij zich wou aansluiten bij de beweging van Macron. “Ik blijf socialist. Ik zal mijn dertig jaar politiek engagement niet ontkennen. Ik wil dat Macron slaagt en zal kandidaat zijn van de meerderheid van de president. Ik wil me inschrijven in zijn beweging”, zo zei Valls dinsdagochtend op RTL France.

Manuel Valls was van 2014 tot eind 2016 premier van Frankrijk, onder president Hollande. Eind vorig jaar nam hij ontslag als premier omdat hij kandidaat wilde zijn voor de socialisten voor de presidentsverkiezingen. Maar het was uiteindelijk Hamon die presidentskandidaat werd.

Kandidatenlijst parlementsverkiezingen

De politieke groepering van de verkozen Franse president Emmanuel Macron, La République en Marche (REM), heeft donderdag haar kandidatenlijst voor de parlementsverkiezingen van juni voorgelegd. De lijst is nog niet exhaustief.

Voorlopig telt zij 428 kandidaten, zei secretaris-generaal Richard Ferrand van En Marche in Parijs. De helft van de kandidaten is vrouw. Zoals door Macron beloofd, telt de lijst veel kandidaten die politiek neofiet zijn: “52 procent” van de kandidaten (222 of 223) is politiek gezien nog een onbeschreven blad.

En Marche had zich tot doel gesteld donderdag al de volledige lijst van 577 kandidaten (het aantal kiesdistricten in Frankrijk) te presenteren. Dat schema werd overhoop gehaald door late kandidaturen, zoals die van oud-premier Manuel Valls (van de PS), en de noodzaak om geïnteresseerden degelijk te screenen. Valls zal overigens niet op de En Marche-lijst prijken. De beweging van Macron gaat evenwel in diens kiesdistrict Evry geen tegenkandidaat presenteren. Ook in sommige andere districten blijft REM van de kieslijst.

De 39-jarige Macron hoopt vanuit het niets - zijn beweging telt uiteraard nog geen enkel zitje in de assemblée - naar een parlementaire meerderheid te schieten. Daarvoor rekent hij op steun van de media en op het feit dat de twee klassieke partijen zwaar aan het eroderen zijn.

Macron lanceert zijn legislatief offensief vanuit een enorm bevolkt (maatschappelijk) middenveld. Van alle kandidaten tot dusver zijn er slechts 24 die hun parlementszitje moeten verdedigen: allen zijn overlopers van de PS, die na de mislukte passage in het Elysée van Francois Hollande volgens analisten op sterven na dood is. Maar naar verluidt lopen er ook bij Les Républicains, ten prooi aan interne strijd, politici rond die op een “signaal” wachten om de Rubicon over te steken naar REM-land.

De nog zowat 150 open kandidaturen zullen tegen woensdag ingevuld zijn, verzekerde Ferrand.

LEES OOK

Nu in het nieuws