School schaft Moeder- en Vaderdag af “uit respect voor de diversiteit”

Ouders van het Franstalige schooltje Singelijn in Sint-Lambrechts-Woluwe kregen vier dagen voor Moederdag een mail dat hun kinderen geen cadeautjes meer zullen maken voor Moeder- of Vaderdag. “We doen dit uit respect voor de diversiteit”, klinkt het.

tg, gjs

Een aantal ouders heeft boos gereageerd. Ze hebben hun ongenoegen onder meer geuit op sociale media en contacteerden ook de Franstalige media. “Ze beseffen de emotionele impact van hun beslissing niet”, zegt een vader in de krant Le Soir.

Volgens de schooldirectie en het pedagogische team van Singelijn zijn ze fier op de grote diversiteit in het schooltje. Omdat sommigen wel en andere geen Moeder- en Vaderdag vieren, is beslist om geen cadeautjes meer te laten maken door de leerlingen. “We wensen u mooie familiemomenten”, zo wordt de mail aan de ouders afgesloten.

Oude traditie

“Deze traditie heeft niets te maken met godsdienst, ook niet met rijk of arm zijn. Het is een oud gebruik dat kinderen hun ouders op die dag verwennen met een cadeautje dat ze zelf op school hebben gemaakt. Daar is toch niets verkeerd mee. Jammer dat dit moet verdwijnen”, zegt een moeder.

De school geeft toe dat ze zelf geschrokken zijn van de emotionele reacties van de ouders. Directrice Dominique Paquot zegt dat ze al langer met het idee speelden om Moeder- en Vaderdag niet meer te vieren. Er zijn verschillende culturen in de school en die vieren dat feest niet allemaal.

Maar het gaat verder, zegt de directrice. Er zijn gescheiden ouders, sommige kinderen hebben geen papa of mama meer, of ze hebben twee mama’s of twee papa’s. Dat geeft telkens veel stress voor die kinderen.

“We zijn voor Moeder- en Vaderdag. We gaan enkel geen cadeautjes meer maken op school”, klinkt het.

“Geen respect, wel lafheid”

“Laat ons moeders en vaders koesteren, meer dan ooit”, zo reageert Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) op de beslissing van een Brusselse school om Moeder- en Vaderdag niet meer te vieren.

Staatssecretaris voor Armoedebestrijding en Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) vindt het alvast een jammer signaal van de school. “Hebben we integratie dan echt helemaal opgegeven? Dit is geen uiting van respect. Wel van lafheid”, reageert de politica via Twitter.

Die tweet haalde ze wat later weg en op Facebook verduidelijkt ze vrijdagavond waarom. “De bewuste tweet heb ik intussen verwijderd. Niet omdat ik van mening veranderd ben. Wel omdat de schooldirecteur zijn eerste communicatie bijstuurde. In zijn reactie op het VRT-journaal beweerde de schoolverantwoordelijke dat het gebruik van het woord ‘culturen’ verkeerd geïnterpreteerd werd . Het sloeg op andere gezinssamenstellingen: kinderen met twee papa’s of mama’s, alleenstaande ouders, plusmama’s…. Niet op ‘andere culturen’. De kranten en ikzelf lazen het fout. Waar de ‘diversiteit aan gezinnen’ dan op sloeg, vergat de journalist te vragen.”

“Een wat vreemde communicatie, maar ik wil best geloven in de intenties van de schooldirecteur. Daarom verwijderde ik de tweet. Ik ben er van overtuigd dat er creatievere oplossingen zijn dan het afschaffen van ‘Moederdag’. Zoek een manier om met kinderen in gesprek te gaan over al die verschillende gezinssamenstellingen. Het is een realiteit waar ze vragen rond hebben. Maar dat is een ander debat.”

Nu in het nieuws