Vrouwelijke stierenvechter, wiskundig genie en stiefdochter: deze kandidaten komen op voor de partij van Macron

© AFP

Van de 428 kandidaten die tijdens de parlementsverkiezingen van juni opkomen voor de partij van de pas verkozen Franse president Emmanuel Macron heeft meer dan de helft nog geen enkele ervaring op politiek vlak. Enkele van de meest opmerkelijke namen: een voormalige stierenvechtster, een wiskundig genie, een befaamde anticorruptierechter, een legerpilote en Macrons eigen stiefdochter.

mtm

LEES OOK. Ex-premier Frankrijk mag niet op kieslijst Macron

De politieke partij van Macron, La République en Marche (REM), heeft donderdag haar kandidatenlijst voor de parlementsverkiezingen van juni voorgelegd. Voorlopig staan er 428 (van de in totaal 577) kandidaten op de lijst. Zoals beloofd is de helft vrouw. Zo’n 52 procent van de kandidaten is nieuw voor de politiek.

Een overzichtje van enkele opmerkelijke namen:

Voormalig stierenvechtster Marie Sara (52) gaat voor een zitje in het parlement van het Zuid-Franse departement Gard. Zij zal het daar moeten opnemen tegen Gilbert Collard, een zwaargewicht van Front National. Nog een weetje over Sara: ze was ooit getrouwd met de voormalige toptennisser Henri Leconte

© © JEAN CLAUDE AZRIA / WORLDPICT

De 43-jarige Cédric Villani won in 2010 nog de Fieldsmedaille, een prestigieuze onderscheiding die ook wel de Nobelprijs voor de Wiskunde genoemd wordt. Hij zal de partij vertegenwoordigen in departement Essonne. Het wiskundig genie staat ook bekend omwille van zijn dandy-kledingstijl, zijn lange haar en zijn collectie vlinderdassen.

Nog op de lijst: Eric Halphen (57). De beroemde oud-onderzoeksrechter, een grote naam in Frankrijk wegens spraakmakende anticorruptiezaken, komt dan weer op de lijst van het tweede departement van Calvados te staan. Marion Buchet (40), een legerpilote die onder meer al actief was in Syrië, gaat haar kans in het departement Meurthe-et-Moselle.

© PHOTOPQR/OUEST FRANCE/MAXPPP

Tot slot prijkt ook Tiphaine Auzière (32) op de kieslijst. Dat is de stiefdochter van Macron en de dochter van zijn echtgenote Brigitte. Zij staat vermeld als plaatsvervanger.

De nog zowat 150 open kandidaturen zullen tegen woensdag ingevuld zijn, beloofde Richard Ferrand, de secretaris-generaal van de partij, donderdag. De 39-jarige Macron hoopt vanuit het niets - zijn beweging telt uiteraard nog geen enkel zitje in de Assemblée - naar een parlementaire meerderheid te schieten.

De volledige lijst:

Lijst La République en Marche! by De Standaard on Scribd

LEES OOK

Nu in het nieuws