Wie is Edouard Philippe, de nieuwe premier van Frankrijk?

© AFP

Enkele weken voor parlementsverkiezingen heeft de Franse president Emmanuel Macron de conservatief Edouard Philippe tot nieuwe premier benoemd. De centrumlinkse staatsleider stuurt met die beslissing een sterk signaal naar het centrumrechtse kamp, dat hem tot nu toe niet ondersteunt. Philippe was tot dusver gedeputeerde en burgemeester van de Noord-Franse havenstad Le Havre en behoort tot de gematigde vleugel van de conservatieve partij Les Républicains (LR).

jdb, mtm

De nieuwe eerste minister is 46 jaar en stond tot nu toe in de nationale politiek niet op de eerste rij. Het is in Frankrijk eerder ongebruikelijk dat een president uit vrije wil een politicus uit een andere partij tot regeringsleider benoemt.

Macron moet bij de verkiezing van de Assemblée nationale op 11 en 18 juni een meerderheid behalen om zijn hervormingsagenda te kunnen doordrukken. Slaagt hij daar niet in, dan wordt zijn manoeuvreerruimte erg beperkt. Zijn beweging En Marche! is voorlopig niet in de Nationale Vergadering vertegenwoordigd.

De huidige premier Bernard Cazeneuve had zoals in Frankrijk gebruikelijk is vorige week zijn ontslag ingediend, opdat het nieuwe staatshoofd ook een nieuwe regering zou kunnen vormen. De 39-jarige Macron had zondag als jongste politicus ooit het Franse presidentieel ambt overgenomen. Zijn presidentschap vormt een nieuw hoofdstuk in de Franse politiek, omdat hij niet voor een van de traditionele regeringspartijen van conservatieven of socialisten was opgekomen. Zijn pas een dik jaar geleden opgerichte partij En Marche! positioneert hij “rechts noch links”. Hij is er voorlopig niet in geslaagd prominente figuren uit het centrumrechtse kamp aan boord te halen.

© REUTERS

Meerdere Franse media hadden Edouard Philippe als favoriet voor het premierschap naar voren geschoven. Hij geldt als een vertrouweling van de vroegere premier Alain Juppé, die tijdens de voorverkiezingen binnen Les Républicains naast de presidentiële kandidatuur had gegrepen. Philippe was toen nog opgetreden als diens woordvoerder.

De in 1970 in Rouen geboren Philippe heeft net als Macron les gevolgd aan de elitaire École nationale d’administration ENA. Zijn eerste stappen in de politiek zette hij nog als student bij de socialisten, vooraleer hij in 2001 overstapte naar het conservatieve kamp na zijn verhuis naar Le Havre. De burgemeester van die stad, Antoine Rufenacht, nam hem onder zijn vleugels en in 2010 neemt hij diens burgemeesterssjerp over. Inmiddels had Alain Juppé hem in 2002 voorgesteld om deel te nemen aan de oprichting van de UMP, waarvan hij tot 2004 partijsecretaris blijft.

Kritiek

De nieuwe Franse regeringsleider bracht een deel van carrière ook in de privésector door. Na een tijdje als advocaat gefungeerd te hebben, stapt hij over naar de nucleaire energiereus Areva, waar hij van 2007 tot 2010 directeur openbare aangelegenheden wordt. Hij kreeg kritiek van ngo’s omwille van zijn rol bij de onderhandelingen tussen de energiegroep en Niger voor de exploitatie van uranium op het grondgebied van de Toeareg. In 2010 wordt hij gedeputeerde in de Assemblée nationale.

Macron wil de Franse economie met hervormingen nieuw leven inblazen. Op Europees vlak wil hij zich in nauwe samenwerking met Duitsland inzetten voor een verdere ontwikkeling van de Eurozone. Maandag wordt hij in de late namiddag voor een ambtsbezoek bij de Duitse bondskanselier Angela Merkel in Berlijn verwacht.

LEES OOK

Nu in het nieuws