Moet Jupiler Pro League afscheid nemen van populaire doelman? Copa krijgt na tien jaar geen contract meer bij Lokeren

© BELGA

Barry Boubacar Copa (37), de iconische doelman van voetbalclub Lokeren, krijgt geen nieuw contract meer in het Waasland. Komende zaterdag zou dus de laatste match van de eenmalige Doelman van het Jaar in de Jupiler Pro League kunnen worden, al zegt Copa voorlopig nog niet aan stoppen te denken. De Ivoriaan speelde tien seizoenen voor Lokeren nadat hij eerder ook al vier jaar bij het toenmalige SK Beveren het doel verdedigd had.

wic, whb

De 37-jarige Copa wil ondanks zijn gevorderde leeftijd nog niet aan stoppen denken. “Ik sta nog open voor een nieuw avontuur”, liet hij verstaan aan onze redactie. Toch lijkt de kans reëel dat komende zaterdag, in de thuismatch van Lokeren tegen Racing Genk, we de legendarische doelman voor de laatste keer in actie zullen kunnen zien in 1A.

“Kijk, mijn contract liep tot het einde van dit seizoen. Teleurgesteld ben ik dus niet, maar net heel fier dat ik van dit Lokeren deel mocht uitmaken. Ik wil dan ook iedereen binnen Lokeren bedanken voor de kans die ik hier gekregen heb. Voorts wil ik ook de supporters van Lokeren bedanken om me te accepteren en voor hun onvoorwaardelijke steun.”

“Ik voel me heus nog niet te oud. Als Buffon op 39-jarige leeftijd nog met Juventus de Champions League-finale kan spelen, waarom zou ik dan niet meer kunnen spelen? Fysiek ben ik nog steeds in orde. Ik sta open voor een nieuw avontuur, liefst in België. We zien wel wat de toekomst brengt.”

Zaterdag afscheid van de fans

Lokeren toont alvast respect voor de verdiensten van ‘Barry’, die in het seizoen 2008-2009 werd uitgeroepen tot Doelman van het Jaar. “In samenspraak met de speler wordt bekeken hoe hij zaterdag op een waardige manier afscheid kan nemen van zijn vele fans.”

Copa, die zijn carrière begon in zijn thuisland bij het Ivoriaanse Mimosas, kwam in 2003 naar België. Hij kwam vier seizoenen uit voor het toenmalige SK Beveren alvorens in 2007 de overstap te maken naar de buren uit Lokeren. Daar verdedigende de flamboyante doelman tien jaar het doel.

© BELGA

Copa versierde in al die tijd meer dan 300 basisplaatsen in de Belgische Jupiler Pro League en geldt zo als monument in het Belgische keeperslandschap. Het mooiste moment uit zijn carrière maakte hij echter mee als Ivoriaans international. In de finale van de Afrika Cup 2015 bezorgde hij zijn Ivoorkust de eindzege door in de strafschoppenreeks een penalty van Ghana te stoppen en vervolgens de beslissende elfmeter zelf binnen te trappen.

© © Bernard Demoulin

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten